Történelmi mélyponton a rubel, bajban az orosz gazdaság

2014.11.29. 09:35

A rubel árfolyama újabb történelmi mélypontra gyengült a hétvégére az amerikai dollárral és az euróval szemben is, írja az MTI.

  • Péntek este egy dollárért már 50,03 rubelt kellett adni, ezzel az orosz deviza átlépett egy lélektani határt. Este a rubel még kissé erősödni tudott, a dollár árfolyam visszacsökkent 49,98 rubelre, de szombat reggelre már 50,21 rubelért jegyezték a dollárt.
  • Az euróval szemben hasonló utat járt be a rubel. A péntek esti gyengülést időleges erősödés követte, majd szombatra történelmi mélypontra süllyedt a rubel árfolyama. Szombat reggel az eurót 62,50 rubelért jegyezték.
Az orosz deviza gyengülését a kőolaj nemzetközi árának csütörtöki és pénteki csökkenése okozta, amely komoly kockázatot jelent az olajbevételektől függő orosz gazdasági növekedésnek.

A nemzetközi olajpiacon túlkínálat van, részben azért, mert a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) a héten nem csökkentette napi 30 millió hordós kitermelési kvótáját. Ezt követően az olajár esésnek indult, az északi-tengeri Brent minőség ára 2010 közepe óta a legalacsonyabbra, hordónként 72 dollár alá csökkent.

Az orosz Interfax hírügynökség jelentése szerint Putyin orosz elnök erről úgy nyilatkozott, hogy Oroszországnak megfelel az OPEC döntése és

semmi különöset sem talál benne. 

A rubel helyzetét nehezíti, hogy az orosz központi bank november eleje óta szabadon lebegteti a rubel árfolyamát és már nem köti árfolyamsávok közé. Az orosz jegybank csak annyi vállalást tett, hogy hajlandó lesz beavatkozni a devizapiacon és erősíteni a rubelt, ha úgy érzi, hogy a deviza gyengülése már veszélyezteti a pénzügyi rendszer stabilitását.  • Hírek
  • Hírek