Nem idén menti meg Európát az EKB

2014.12.01. 16:46

Hiába nő a defláció veszélye Európában, az Európai Központi Bank (EKB) nem jelent be újabb gazdaságélénkítő lépéseket csütörtöki kamatdöntő ülése után a Reuters hírügynökségnek nyilatkozó piaci kereskedők szerint – írja az MTI.

Az alacsony olajár és a novemberben ismét lassuló eurózónás infláció miatt valószínűbb, hogy lazít monetáris politikáján az EKB, de a 17 megkérdezett kereskedő szerint ez nem csütörtökön várható.

Idén már nem. Az EKB most figyel és kivár

- mondta az egyik kereskedő. Egy másik válaszadó szerint az EKB összegzi eddigi bejelentéseinek hatását, a nyelvezetükön nem változtatnak, azaz ismét ígéretet tesznek, hogy szükség esetén hajlandóak újra közbeavatkozni.

Az EKB egyik célja, hogy a 2012. márciusi szintre, 3000 milliárd euróra emelje mérlegét a mostani 2000 milliárd euróról. Ez hatalmas mennyiségű új tőkét jelentene az európai pénzpiacoknak.

Erről a célszámról 15 kereskedőt kérdezett a Reuters, 11 szerint az EKB 1-1,5 éven belül elérheti a célját, de 4 szerint nem. Az EKB alapkamata 2014 szeptembere óta 0,05 százalék, várhatóan ez sem változik a csütörtöki kamatdöntő ülés után.