Tőzsdére vihetnek állami cégeket

2014.12.01. 07:10

Két-három nagy tőzsdei bevezetés drasztikusan növelhetné a Budapesti Értéktőzsde forgalmát, ebben elsősorban az állam segíthetne megfelelő cégek piacra vitelével, mondta Szécsényi Bálint, a Budapesti Értéktőzsde alelnöke a Napi Gazdaságnak.

A lap hétfői számában megjelent interjúban Szécsényi úgy vélte, az elmúlt hónapokban kormányzati szereplők nyilatkozataiban voltak arra utaló jelek, hogy van szándék bizonyos cégek tőzsdei bevezetésére és a magyar lakosság bevonására tulajdonosi oldalon.

"Én abban bízom, a kormányzatban tudják, hogy mennyire tud hozzájárulni egy sikeres tőkepiac a magyar gazdaság jó teljesítményéhez" - fogalmazott a szakember. Utalt arra is, hogy a magyar állam sokat profitált a egyes cégek tőzsdére viteléből. Bizonyos szempontból egyes állami cégeknek szerinte nincs is más útjuk. Ha az állam meghatározó részesedést akar megtartani bennük, és tőkéhez is akar jutni, illetve hatékony és transzparens működésüket is szeretné biztosítani, akkor a tőzsdénél nincs jobb eszköz e célok elérésére - mondta Szécsényi Bálint