Világhírű magyar pirospaprika? Ugyan, már mi is a kínait esszük!

110147799
2014.12.01. 07:19

Szépen lassan elsorvad a magyar fűszerpaprika-termelés, amennyiben nem változik semmi, mondta a Fűszerpaprika Terméktanács elnöke a Magyar Nemzetnek.

Németh József szerint az ágazatnak néhány százmillió forintra lenne szüksége a fennmaradáshoz. A kormányzatnak 16 pontos javaslatcsomagot készítettek, de választ még nem kaptak.

A magyarországi termelés drágább a versenytársakénál, többek között azért, mert itt gázzal szárítják a paprikát, míg másutt általában a napon teszik ezt. A paprikaőrlemény ára Magyarországon 30-40 százalékkal van a világpiaci átlag felett. Tájékoztatása szerint az elmúlt évben már mintegy 3000 tonna volt a behozott – főként kínai – fűszerpaprika mennyisége, míg a kivitelé alig 1500 tonna.