Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Drágul az étel, pánikolnak az oroszok

2014.12.04. 07:56

Elég meredeken emelkedett Oroszországban olyan alapvető élelmiszerek ára, mint a tojás, a rizs, a búzaliszt, vagy a vaj: november 25. és december 1. között összesen 0,3 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak – írja az MTI.

A tojás ára egy hét alatt 4,3 százalékkal emelkedett, a rizs 1,3, a vaj, 1,0, a napraforgó olaj 1,0, a búzaliszt pedig 0,8 százalékkal drágult. A statisztikai hivatal szerdán közzétett jelentése szerint az oroszok mindennapi életét jelképező hajdina ismét jelentősen drágult: 10,3 százalékkal az előző hetek 16,3 és 16,1 százaléka után.

Immár a kilencedik egymást követő héten az infláció egyik fő hajtóereje a zöldségek és gyümölcsök áremelkedése volt. A múlt héten 2,6, előtte pedig 2,5 százalékkal váltak drágábbá a zöldség- és gyümölcsfélék. Egy hét alatt az uborka 8,2, a káposzta 4,4, a paradicsom 3, a sárgarépa 2,4, a burgonya 2,3, a hagyma 1,8, az alma pedig 1,6 százalékkal drágult.

Az egyre növekvő infláció és a rubel elértéktelenedése maga után vonzza az árak emelkedését, főleg a fogyasztási javak esetében. De míg a baromfi árának megugrása legfeljebb sóhajtozásokat vált ki, a bérleti díjak emelkedése pedig kezd haragot kiváltani, az orosz átlagember közérzetét és gazdasági félelmeit megtestesítő hajdinaárának megduplázódása pánikot okozott.

A hajdinából készülő kása több mint nemzeti étel. Minden étkezésnél fogyaszthatják és a szovjet korszak óta hűen tükrözi a háztartások gazdasági helyzetét. A gabonafélékhez sorolt hajdinát elsősorban a dél-szibériai Altaj régióban termesztik, de idén a szokatlan szárazság miatt gyenge volt a termés. A bejelentés elhangzása után az árak emelkedni kezdtek, a fogyasztók pedig megrohamozták a boltokat és felvásárolták a készleteket. A Moszkvától 600 kilométerre délkeletre fekvő Penza városban például november elején négy nap alatt két hónapnyi mennyiség fogyott el.