Megszólalt a kormány a Vida-ügyben

2014.12.04. 17:04 Módosítva: 2014.12.04. 17:04

Ha valaki vádol, akkor mondja meg , hogy mivel, és csatolja a bizonyékokat - fogalmazott délutáni sajtótájékoztatóján Kovács Zoltán nemzetközi ügyek kormányszóvivője. Egy szövetségestől és baráttól a kormány elvárja, hogy az ügy részleteibe és mélységeibe is avassa be a kormányt. Megismételte Orbán Viktor miniszterelnök pár héttel ezelőtti mondását, miszerint a kitiltási ügyben az amerikai ügyvivőtől kapott két oldalas dokumentum egy fecni, viszont semmilyen más iratról nem tud a kormány, amit az ügyben az amerikaiak átadtak volna, hogy vádjaikat alátámasszák - fogalmazott. 

A kormányszóvivő a fentiekkel arra az interjúra reagált, amit André Goodfriend amerikai ügyvivő a Heti Válasznak adott. Goodfriend ebben sem állt elő konkrét bizonyítékokkal a NAV-on belüli csalásokról. Az amerikai nagykövetség ügyvivője azt mondta : tudomásuk van az adóhatóságon belüli csalásokról, ezt jelezték is a magyar félnek, de ezekben az ügyekben nem indult nyomozás. 

A Heti Válasz kérdése Vida Ildikóra vonatkozott, Goodfriend azonban válaszát úgy kezdte: "konkrét személyekről nem beszélek, de az az információ, amelyre a beutazási tilalmat alapoztuk, nem pusztán arra vonatkozik, hogy az érintettek keveset tettek. Az, ha valaki jó szándékú, de nem tesz eleget a csalás megakadályozásáért, természetesen nem minősül korrupt cselekménynek". 

A vádakra a NAV elnöke nyílt levélben reagált