Albert, Lipót
3 °C
12 °C

A Budapest Bankot is megveszi a kormány

2014.12.04. 15:31 Módosítva: 2014-12-04 16:01:34

(Cikkünk folyamatosan frissül.)

A kormány képviselői aláírták a tulajdonos GE képviselőivel azt a megállapodást, ami alapján a magyar állam megvásárolja a Budapest Bankot. 

Varga Mihály szerint a gazdasági szuverenitás és cselekvőképesség visszanyerését is jelenti ez a lépés. Ma az előszerződést kötötték csak meg, a technikai részleteket még véglegesíteni kell, sőt, még az értékelés véglegesítése sem történt meg, a pontos árhoz az átvilágítási jelentést le kell zárni, ez még néhány hét lesz. Az átadás-átvétel 2015. június végére zárulhat le. A pénzt az MFB adja a Corvinus Zrt.-n keresztül.

A Budapest Banknál a vállalati hitelek összege 265 milliárd forint, a lakossági hitelek összege 285 milliárd forint. Varga szerint a bank erős a kkv-ügyfeleknél és a lakossági szférában is. "Amikor a kormány a BB megvásárlása mellett döntött, akkor mérlegelte a nemrég megvásárolt MKB-val történő szinergiák lehetőségét is. Az, hogy az összevonás megtörténik-e, csak később dől el."  

Az MKB és a nyolcadik legnagyobb mérlegfőösszegű BB-t összevonva az OTP után a második legnagyobb magyar bank jönne létre (a mérlegfőösszeg alapján).

Varga hangsúlyozta, hogy nem cél a bank hosszú távon történő állami tulajdonban tartása, a cél tehát az eladás, ez 1-2 év után történhet meg. 

A nemzetgazdasági miniszter elmondta, hogy a bevásárlás erősebb finanszírozást és jobb szolgáltatást jelent idehaza, ezzel a kormány a versenyt is akarja ösztönözni a bankszektorban. Szerinte a keletkező profit magyar gazdaságban tartása előny lesz. 

Varga szerint a gazdasági növekedést fékezte az elmúlt években a banki hitelezés hiánya, a kormánynak azért értékes ez a lépés, mert azt szeretné, hogy a bankok hitelezni kezdjék a magyar gazdaságot.

Felidézte: a cél az volt, hogy a magyar bankrendszer többsége hazai tulajdonban legyen, mert a külföldi bankok a külföldi anyabankok elvárásainak kell megfeleljenek. Az utóbbi két állami bevásárlással a célt a kormány elérte. Varga azt is mondta, hogy nem tud több eladó pénzintézetről. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?