Árpád
-2 °C
4 °C

Az olaszok hiteleznék a Gazpromot

2014.12.05. 14:10

Az oroszGazprom 390 millió eurós hitelszerződést kötött az olasz Unicredit bankkal - tájékoztatott az orosz állami energetikai cég pénteken.

A közlemény szerint a Bécsben csütörtökön aláírt megállapodás "nagy történelmi jelentőséggel bír". Hozzátették, hogy a hitelszerződés a Gazpromnak az olasz hitelintézetekkel és egész Európával meglévő együttműködése bővítése szempontjából is különösen fontos.

Az orosz állami energetikai cég nem közölt részleteket a kölcsönszerződésről, annak feltételeiről.

Korábban orosz elemzők arra hívták fel a figyelmet, hogy az Oroszországgal szemben bevezetett nyugati szankciók miatt a Gazprom csak drágán juthat kölcsönhöz külföldön.

A Rosszija 24 állami televíziós műsor gazdasági híradója emlékezetett arra, hogy az orosz cég novemberben 700 millió euróértékben bocsátott ki kötvényeket azután, hogy februárban már egy 750 millió euró értékű kibocsátást végrehajtott. A Gazprom az idén 90 milliárd rubelkölcsönt vett fel külföldön.

A Vesztyi Ekonomika arról is beszámolt, hogy márciusban a Gazprom kőolaj cége, a Gazprom Nyefty 2,15 milliárd dollár ötéves hitelt kapott nemzetközi bankoktól. A kölcsönben az olasz Unicredit is részt vállalt.

A Gazprom november elején ugyanakkor lemondott arról, hogy 25 milliárd dolláros hitelt vegyen igénybe Pekingtől a Kínába vezető Szibéria Ereje nevű, 55 milliárd dollárba kerülő gázvezeték megépítésére. Orosz elemzők már akkor jelezték, ennek az lehet az ára, hogy Moszkva befagyaszthatja más nagy beruházását, például a Déli Áramlatot. A projekt lezárását hétfőn jelentette be Ankarában Vlagyimir Putyin orosz államfő.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?