Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Elvették Töröcskei bankjának engedélyét

2014.12.05. 18:08
A Magyar Nemzeti Bank visszavonta a Széchenyi Kereskedelmi Bank Zrt. tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását, mert az intézmény működése fenntarthatatlanná vált.

A jegybank közölte, hogy húsz munkanapon belül az Országos Betétbiztosítási Alap kártalanítja a betéteseket.

A jegybank Pénzügyi Stabilitási Tanácsának azért kellett visszavonnia a Széchenyi Kereskedelmi Bank Zrt. tevékenységi engedélyét, mert a bank működése nem felelt meg a jogszabályi rendelkezéseknek, és súlyosan megsértette a felügyeleti hatóság határozatát is. A bank további működése az MNB szerint veszélyeztette volna az ügyfelek érdekeit, illetve a hitelintézet kötelezettségeinek teljesítését.  A jegybank a befektetési szolgáltatásra vonatkozó jogosítványát is elvette a Széchenyi banktól. 

Töröcskei István hitelszövetkezete és bankja

A Széchenyi István Hitelszövetkezet a 2014. augusztus végi adatok szerint mintegy 6 ezer betétessel rendelkezik, működési területe jellemzően Zala megye és környéke egy részét öleli fel. A hitelszövetkezet mérlegfőösszeg szerint piaci részesedése a hitelintézeti szektorban nagyon csekély, nem érte el a 0,3 ezreléket sem. Töröcskei István 2009 júliusa óta a zalaegerszegi székhelyű Széchenyi István Hitelszövetkezet igazgatóságának elnöke, és ennek társbankjaként működő Széchenyi Kereskedelmi Bank Zrt. alapító-tulajdonosa.

A Portfolio cikke szerint Széchenyi István Hitelszövetkezet a héttagú igazgatóságának tagja Töröcskei mellett a nemrég becsődölt Körmend és Vidéke takarékszövetkezet igazgatóságában is helyet kapó Török Péter és Habozy László. Török, Habozy és Barkóczi neve a takarékszövetkezetet körülvevő cégháló számos tagjánál feltűnik.

Az MNB által a Széchenyi Banknál lefolytatott vizsgálat megállapította: a korábbi erőteljes hatósági intézkedések ellenére abank tevékenysége valamennyi jelentős területen - így a tőkehelyzetet, az értékvesztések elszámolását, a fedezetek nyilvántartását ésértékelését, illetve az informatikai, számviteli rendszerek működését tekintve - súlyos, a prudens működéssel összeegyeztethetetlenhelyzetbe került.

A Széchenyi Banknál lefolytatott átfogó vizsgálat, a folyamatos felügyelés keretében feltárt körülmények, s a korábban válságos helyzetbe került hitelintézetek felügyelése során szerzett tapasztalatok alapján az MNB arra a következtetésre jutott: a banknál zajló negatív folyamatok, az azok révén felépült problémás hitelportfólió, s a bank működési sajátosságai összességében olyan magas kockázatúak, ami már nem kezelhető egyéb felügyeleti intézkedésekkel.

A MNB előzőleg, 2014. november 4-én felügyeleti biztosokat rendelt ki a Széchenyi Bankhoz, és átadta az intézmény részére a felügyeleti hatóság által lefolytatott átfogó vizsgálatról készült jelentést. A felügyeleti biztosok eszközei ugyanakkor önmagukban nem elégségesek a negatív üzleti folyamatok nyomán felhalmozódott problémák kezelésére, a prudens működéshez szükséges tőke és likviditás biztosítására.

A Széchenyi Kereskedelmi Banknak mintegy 1600 betétes ügyfele van. Mérlegfőösszeg alapján számított piaci részesedése ugyanakkor a hitelintézeti szektorban mindössze mintegy 1,4 ezreléknyi - jegyzi meg az MNB. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?