Merkel tanár néni megdorgálta az európai szamárpadot

2014.12.07. 19:50

Angela Merkel a Welt am Sonntag vasárnaponként megjelenő német lapnak (a Welt mellékletéről van szó) nyilatkozatában megfedte a francia és az olasz kormányt, mivel az Európai Bizottságnak nem tetszett a két (nem mellesleg baloldali vezetésű) ország pénzügyi teljesítménye.

Az MTI szemléje szerint a német kancellár stílusához híven azért engedékeny húrokat is megpendített, mondván "nem helytelen időt adni" a két vezető uniós tagállamnak a reformtervek véglegesítésére.

Az Európai Bizottság  idén novemberben jövő márciusra halasztotta a döntést arról, hogy a túlzottdeficit-eljárás keretében kezdeményez-e pénzbüntetést Franciaország ellen az államháztartási hiánycél túllépése miatt, illetve fel akarja-e újítani a tavaly megszüntetett eljárást Olaszország ellen. Avégleges döntés egyébként az EU gazdasági-pénzügyminiszteri tanácsának joga, melyet Merkel ezennel szépen nyomás alá is helyezett.

Az európai ügyekért felelős olasz külügyminiszter-helyettes, Sandro Gozi persze hevesen tiltakozott: emlékeztetett arra, hogy ők soha nem vennék a bátorságot, hogy más EU-tagokat leosztályozzanak (mondjuk az olasz gazdasági teljesítménnyel ez vicces is lenne), és különben is:

Több tiszteletet az olaszoknak!

Gozi egy érvényes találatot is elért, amikor felemlegette, hogy Merkelnek talán saját katedráján kéne előbb rendet tennie: a német belföldi kereslet, a beruházások hiánya, a német fizetési mérleg egyensúlytalansága ugyanolyan uniós szintű probléma, mint az olasz államháztartás.

A francia kormány egyelőre nem reagált, de korábban megígérte, hogy az államháztartás hiányát jövőre a GDP 4,3 százalékáról 4,1 százalékára akarja leszorítani - ami nagyon szép elhatározás, csak éppen még mindig messze van a 2009 óta folyó túlzottdeficit-eljárásból való kikerüléshez szükséges 3 százalékos hiánycéltól. Ez a francia kormány menetrendje szerint 2017 előtt nem is érhető el, a Bizottság ezért fontolgatja, hogy némi pénzbüntetéssel noszogatja a franciákat a merészebb lépésekre.

És ha már államháztartási hiány, akkor szemléltetjük, mire is lehet büszke Merkel: Bár Németországban a válság miatt a hiány 2010-re elérte a GDP 4,1 százalékát, de a deficitet már 2011-ben sikerült 0,9 százalékra (!) csökkenteni, majd az utóbbi két évben minimális többletet is elérni.