Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Merkel tanár néni megdorgálta az európai szamárpadot

2014.12.07. 19:50

Angela Merkel a Welt am Sonntag vasárnaponként megjelenő német lapnak (a Welt mellékletéről van szó) nyilatkozatában megfedte a francia és az olasz kormányt, mivel az Európai Bizottságnak nem tetszett a két (nem mellesleg baloldali vezetésű) ország pénzügyi teljesítménye.

Az MTI szemléje szerint a német kancellár stílusához híven azért engedékeny húrokat is megpendített, mondván "nem helytelen időt adni" a két vezető uniós tagállamnak a reformtervek véglegesítésére.

Az Európai Bizottság  idén novemberben jövő márciusra halasztotta a döntést arról, hogy a túlzottdeficit-eljárás keretében kezdeményez-e pénzbüntetést Franciaország ellen az államháztartási hiánycél túllépése miatt, illetve fel akarja-e újítani a tavaly megszüntetett eljárást Olaszország ellen. Avégleges döntés egyébként az EU gazdasági-pénzügyminiszteri tanácsának joga, melyet Merkel ezennel szépen nyomás alá is helyezett.

Az európai ügyekért felelős olasz külügyminiszter-helyettes, Sandro Gozi persze hevesen tiltakozott: emlékeztetett arra, hogy ők soha nem vennék a bátorságot, hogy más EU-tagokat leosztályozzanak (mondjuk az olasz gazdasági teljesítménnyel ez vicces is lenne), és különben is:

Több tiszteletet az olaszoknak!

Gozi egy érvényes találatot is elért, amikor felemlegette, hogy Merkelnek talán saját katedráján kéne előbb rendet tennie: a német belföldi kereslet, a beruházások hiánya, a német fizetési mérleg egyensúlytalansága ugyanolyan uniós szintű probléma, mint az olasz államháztartás.

A francia kormány egyelőre nem reagált, de korábban megígérte, hogy az államháztartás hiányát jövőre a GDP 4,3 százalékáról 4,1 százalékára akarja leszorítani - ami nagyon szép elhatározás, csak éppen még mindig messze van a 2009 óta folyó túlzottdeficit-eljárásból való kikerüléshez szükséges 3 százalékos hiánycéltól. Ez a francia kormány menetrendje szerint 2017 előtt nem is érhető el, a Bizottság ezért fontolgatja, hogy némi pénzbüntetéssel noszogatja a franciákat a merészebb lépésekre.

És ha már államháztartási hiány, akkor szemléltetjük, mire is lehet büszke Merkel: Bár Németországban a válság miatt a hiány 2010-re elérte a GDP 4,1 százalékát, de a deficitet már 2011-ben sikerült 0,9 százalékra (!) csökkenteni, majd az utóbbi két évben minimális többletet is elérni.