Vince, Artúr
-5 °C
0 °C

60 százalékkal drágulhat az olívaolaj

2014.12.08. 07:41

Idén katasztrofális volt az olajbogyószüret Olaszországban és Dél-Európa nagy részén, így az olívaolaj nem csak kevés, hanem drága is lesz, írta az MTI az AFP híradása alapján. Olaszországban elsősorban Toszkánában és Umbriában pusztított az időjárás: ezúttal nem aszály, épp az ellenkezője. A szokásosnál hűvösebb, esős nyár akadályozta az érést, és kedvezett a kártevők elszaporodásának. Olaszország déli részén baktériumfertőzés is ártott. A termelők szerint a terméskiesés átlagosan 35 százalékos.

Spanyolországban préselték tavaly a világ olívaolaj-termelésének a felét. Ott viszont a szárazság és a baktériumfertőzés miatt várhatóan felére csökkent az előállítható étolaj mennyisége. Az ágazat szervezete, a Nemzetközi Olívaolaj Tanács szerint az olívaolaj nagykereskedelmi ára átlagosan 37 százalékkal magasabb, mint tavaly ilyenkor. Az olasz termelők szerint a fogyasztói árak rövidesen 60 százalékkal is magasabbak lehetnek, mint egy éve.

Az olasz és spanyol helyzet következményeit valamelyest ellensúlyozza, hogy Görögországban és Tunéziában jó volt a termés. Ott a termelők abban reménykednek, hogy nagyobb részt szerezhetnek a legjobb minőségű olívaolajok piacából. A nagy drágulás távolabbi, eddig a piacon nem szereplő vidékeknek is ötletet ad: szakértők szerint hamarosan jelentős olívaolaj-exportőrré válik például Ausztrália.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!