Aliz
6 °C
14 °C

Csalók hazája lettünk a magas áfa miatt

2014.12.08. 07:30

Huszonegy hónap alatt nagyjából 2400 olyan ügy részleteit igyekeztek tisztázni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyi nyomozói, amelyben forgalmiadó-csalás gyanúja merült fel. A feltételezett elkövetők 155 milliárd forint áfát próbáltak meg elcsalni, legtöbbször az élelmiszerekkel trükköztek, írta a Magyar Nemzet.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) bűnügyekkel foglalkozó sajtószóvivője, Sárközi Alexandra a lapnak elmondta elenyésző azoknak az ügyeknek a száma, amelyekben csak egy-egy árufajtát használnak fel a csalók a közkassza megkárosításához, az elkövetők a termékeket a piaci igények, lehetőségek változása mentén folyamatosan cserélik, váltogatják.

Tavaly mintegy 1500 nyomozás indult áfacsalás gyanújával, idén – szeptember végéig – pedig újabb kilencszáz vette kezdetét, írja a lap. Hogy ugyanebben az időszakban hány ügyet sikerült lezárni, arról nem esik szó. A múlt évi ügyek 83 milliárd forintos kárról szóltak, az ideiekben pedig 72 milliárd forint hiányzó áfát kérnek számon az érintetteken. Átlagosan tehát 50–80 milliós összeg jut egy-egy esetre. A jogsértéssel okozott kár húsz-harminc százalékát tudja visszaszerezni a hatóság.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?