Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ha ez így marad, jöhet az orosz államcsőd

2014.12.08. 15:46

Hamarosan átcsaphatnak a hullámok az orosz gazdaság felett, hajszálon múlhat, hogy elkerülik-e az államcsődöt egy éven belül vagy sem, állítják a MarketWatch cikkében megszólaló elemzők – írja a Napi.hu.

"Pont olyan a helyzet, mint 1998-ban, az ázsiai valutaválság idején, amely Oroszországot is a padlóra vitte. A zuhanó olajárak, a nemzetközi szankciók, az értékét vesztő rubel és a növekvő államadósság egymást erősítő káros folyamatai olyan örvénnyé állhatnak össze, amely a mélybe rántja az orosz gazdaságot" - összegzi a szakértők véleményét a MarketWatch.

Ha az olaj ára tovább szánkázik, akkor csak idő kérdése, hogy a Oroszország szembekerüljön a csőd lehetőségével. Legutóbb 1998-ban omlott össze az orosz állam. Egymás után döntik meg korábbi rekordjaikat azok a mutatók, amelyek a fizetésképtelenség kialakulásának lehetőségére figyelmeztetnek.

Az orosz dollárkötvények, amikből az állam finanszírozza magát, egyre rosszabb helyzetbe kerülnek. A legutóbb kibocsátott tízéves állampapír hozama a gyengülő kereslet miatt a múlt hét végén elérte a 6,2 százalékot. Ez volt a legmagasabb érték a kötvény egy évvel ezelőtti kibocsátása óta. Szakértők szerint a hat százalék feletti államkötvényhozam hosszú távon finanszírozhatatlan.

Itt 22-es csapdája

Eközben az állampapírok hitelbiztosítási felára (cds), amely azt jelzi mennyibe kerül az orosz államcsőd elleni biztosítás, 2009 júliusa, a pénzügyi világválság ideje óta nem látott szintre ment fel. A orosz valuta gyengülése megállíthatatlannak látszik: egy dollárért a múlt hét végén csaknem 53 rubelt kellett adni, ami csak kicsit volt kevesebb a hét közben elért rekordnál.

Egyfajta 22-es csapdájába kerültek - véli Bryan Turley, az Investment Banking Group MLV & Co. befektetési társaság igazgatója. A gazdaság halad a recesszió felé. Hiteleket kell felvenniük, hogy ezt ellensúlyozzák, ám ezek ára egyre magasabb. Emiattt valamilyen áldozatot mindenképpen be kell vállalniuk. Vagy megpróbálják költekezéssel átvészelni a nehéz időket, vagy nem vesznek fel kölcsönöket, de akkor megszorításokkal, a kiadások lefaragásával kell ellensúlyozniuk az elmaradó bevételeket.

Ha ez így marad, jön a munkanélküliség

Wall Street Journal korábbi cikke szerint az orosz jegybank dollármilliárdokat költött el mostanáig arra, hogy megtartsa a rubel árfolyamát, ám minden erőfeszítése hiábavalónak bizonyult. Csak október első felében 13 milliárd dollárért vásároltak rubelt. A Crédit Suisse adatai szerint múlt hét végén a bruttó devizatartalék 393,6 milliárd dollár volt, miközben az államadósság 643 milliárd dolláron állt.

A moszkvai kormány szinte kizárólag az olajvállalatok profitjára kivetett adókból származó bevételeiből törleszti az államadósságot. Ezt a forrást azonban most súlyos veszély fenyegeti. Ha tovább folytatódik az olajár csökkenése, az a munkanélküliség drámai növekedéséhez vezethet, mivel a bevételek elapadása drasztikus leépítésekre kényszerítheti az energiacégeket.

Kifogy a tartalék

Ez párosul azzal, hogy az USA és az EU szankciói az orosz nagyvállalatokat is megfosztotta a külföldi hitelfelvétel lehetőségétől, ami nagyon nehéz helyzetbe hozhatja a Kremlt. A kormány nem tehet ugyanis mást, mint hogy maga siet a pénzügyi gondokkal küszködő nagyvállalatok segítségére, ami tovább növelheti az államadósságot, s ezzel az orosz kötvények befektetői megítélését - fejtegeti Ruggero de'Rossi, a Federative Investors pénzügyi szolgáltató vezető portfóliómenedzsere.

Vlagyimir Putyin orosz államfő egyelőre annyit tudott tenni, hogy retorziókkal fenyegette meg a "spekulánsokat", akik gyengítik a rubelt. Mihail Fradkov, az orosz kormány nemzetközi hírszerzési szolgálatának első embere azzal vádolta a Nyugatot, hogy szándékosan manipulálja az olaj árát és a rubel árfolyamát az orosz gazdaság meggyengítése érdekében.

Ha az olaj ára tovább hanyatlik a hordónként 50-60 dolláros szint irányába, akkor Oroszország újabb 150 milliárd dollár bukik a jövő évben. Így a befektetőknek minden okuk megvan arra, hogy elkezdjenek aggódni az orosz devizatartalékok kimerülése miatt - figyelmeztet de'Rossi.