Judit
2 °C
7 °C

Csak Magyarország nem kéri a Moszkvával kialakult helyzet tisztázását

2014.12.09. 21:52

Magyarország képviselője azért nem írta alá kedden a Déli Áramlat által érintett uniós országok közös nyilatkozatát, mert a kormány egyelőre nem adott felhatalmazást erre. A kabinet szerdai ülésén foglalkozik a kérdéssel - közölte a Miniszterelnökség sajtóirodája az MTI-vel.

Ausztria, Bulgária, Horvátország, Görögország, Olaszország, Románia és Szlovénia a nyilatkozatban arra kérte az az Európai Bizottságot, hogy mivel még nem hivatalos a bejelentés a gázvezeték építésének leállításáról, tisztázza a kialakult helyzetet Moszkvával.

A Déli Áramlat gázvezeték által érintett uniós tagállamok, Magyarország kivételével, arra kérték az Európai Bizottságot, hogy miután egyelőre nem hivatalos a bejelentés a gázvezeték építésének leállításáról, tisztázza Moszkvával a kialakult helyzetet - derült ki a hét ország és a bizottság kedden közzétett közös közleményéből.

A nyilatkozatot érintett államként Ausztria, Bulgária, Horvátország, Görögország, Olaszország, Románia és Szlovénia, valamint a bizottság energiaunióért felelős alelnöke, Maros Sefcovic adta ki, Magyarország nem csatlakozott a közös nyilatkozathoz. A bizottság az MTI megkeresésére nem kívánta kommentálni a magyar döntést és annak okait.

A közös közlemény tanúsága szerint a tagállamok egyetértettek, hogy az Európai uniónak elkötelezettnek kell maradnia amellett, hogy integrálja a közép- és dél-európai gázpiacokat, diverzifikálja gázszállítóit, útvonalait és forrásait.

Ehhez a nyilatkozat szerint alkalmazni kell az egységes szabályokat, és meg kell építeni az ehhez szükséges infrastruktúrát, cseppfolyósított földgáz (LNG) fogadására alkalmas terminálokat a hozzájuk tartozó vezetékrendszerrel, a kapcsolódási pontokat az úgynevezett déli energiafolyosó mentén, illetve a fekete-tengeri és földközi-tengeri gázlelőhelyek kiaknázását szolgáló létesítményeket. (Bár Magyarország nem írta alá a nyilatkozatot, ma Orbán is hasonlókról beszélt.)

"A térség terhelési tesztek által mutatott sebezhetőségére való tekintettel kulcsfontosságú a jelenleg folyamatban lévő projektek gyors befejezése, valamint a stratégiai fontosságú, közös érdeknek tekintett projektek fejlesztésének felgyorsítása" - áll a közleményben.

Ennek érdekében a tagállamok magas szintű munkacsoportot hoznak létre, amelynek első feladata az lesz, hogy akciótervet dolgozzon ki Közép- és Dél-Európa gázpiacának összekapcsolására.  A közös közlemény tanúsága szerint a tagállamok abban is megállapodtak, hogy az európai energiabiztonság tágabb kérdéséről is tárgyalni fognak a jövőben, tekintettel "a gázellátás új forgatókönyvére".

Korábban az Európai Unió energiaügyi minisztereinek tanácskozása után Maros Sefcovic, a brüsszeli testület energiaunióért felelős alelnöke azt mondta, az Európai Bizottságot az orosz fél semmilyen hivatalos csatornán nem értesítette, hogy letesz a Déli Áramlat megépítéséről, a döntésről Brüsszel csak a sajtóból értesült.

"Az Európai Unió segíteni akar. Az Európai Unió célja, hogy minden tagállam számára megtaláljuk a legjobb megoldást" - hangoztatta Sefcovic.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?