Jenő
-3 °C
6 °C

Januártól Debrecenben döntenek minden új plázáról

2014.12.09. 10:23 Módosítva: 2014-12-09 10:25:23

Elfogadta az Országgyűlés a plázák építésének lehetőségét szabályozó módosítást kedden.

Az épített környezet védelméről szóló jogszabályt 116 igen szavazattal, 39 nem ellenében, 21 tartózkodás mellett fogadták el a képviselők, írta az MTI.

A módosítást egyebek mellett az indokolta, hogy a 2012 januárjában életbe lépett hároméves moratórium lejár a 300 négyzetméternél nagyobb üzletek építésére. Az új szabályozásban a 300 négyzetméteres határ 400-ra emelkedik. Az ennél nagyobb bruttó alapterületű kereskedelmi építményekre, illetve az építmények bővítésére

az országos illetékességgel eljáró Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal vezetőjének szakhatósági állásfoglalását kell beszerezni.
 

A kormányhivatal az engedély kiadásához vizsgálja az érintett település és vonzáskörzetének közlekedési, környezeti és településrendezési hatásait, továbbá véleményt kér az érintett miniszterekből álló bizottságtól is. A kormányhivataltól előzetes szakhatósági hozzájárulás is kérhető, amely egy évig használható fel.

Ez tehát azt jelenti, hogy januártól annak a vállalkozónak is, aki Budapesten, Győrben vagy Szombathelyen akar plázát építeni, Debrecenbe kell mennie az engedélyért.

L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára korábban az európai uniós kötelezettség mellett a kormány társadalompolitikai célkitűzéseivel, a hazai kiskereskedelem erősítésével indokolta a plázaépítés lehetőségét szabályozó jogszabály módosítását. Az új törvény 2015 január elsején lép hatályba.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?