Adél
-1 °C
4 °C
Index - In English In English Eng

Nem szabadulnak a görögök a mentőövtől

2014.12.09. 07:37

Támogatja az eurózóna pénzügyminisztereit tömörítő eurócsoport, hogy két hónappal meghosszabbítsák a Görögországnak nyújtott, év végén lejáró mentőprogramot - derül ki a miniszterek hétfői tanácskozása után kiadott közleményből, írja az MTI.

Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminiszter, az eurócsoport elnöke elmondta: Athén várhatóan kedden kéri majd hivatalosan a hosszabbítást. Októberben a megnövekedett kockázatok miatt ismételten veszélyes magasságokba emelkedtek a görög államkötvények hozamai, miután a kormány azt valószínűsítette, hogy év végén végleg kilépnek a kiigazító programból.

Dijsselbloem szerint november óta Görögországnak sikerült ugyan fejlődést felmutatnia, de nem eleget ahhoz, hogy most, vagy akár év vége előtt le lehessen zárni a programot. A holland pénzügyminiszter arra is kitért, hogy két hónap "épp elegendő a program lezárásához, de nem túl sok". Hozzátette azt is, hogy ha lezárul a mentőprogram jelenlegi, ötödik felülvizsgálata, akkor Görögország hozzájuthat a következő 1,8 milliárd eurós részlethez a számára elkülönített keretből.

Pierre Moscovici, az Európai Bizottság gazdasági kérdésekért felelős tagja közölte, hogy a bizottsági szakértők már kedden ismét Athénba utaznak, hogy tárgyaljanak a görög kormánnyal.

A francia politikus egyúttal hangsúlyozta, hogy a bizottság elismeri és tiszteletben tartja a görögök által az elmúlt években hozott hatalmas áldozatokat és erőfeszítéseket. Kiemelte, hogy Athén zárhatja az idei évet a legnagyobb elsődleges többlettel az eurózónában, valamint hogy az elmúlt öt évben Görögország 15 százalékról két százalék alá csökkentette a költségvetés hiányát, jövőre pedig egyensúlyba kerülhet a görög büdzsé.