Auguszta
-7 °C
0 °C

Orosz szakértők: Magyarország látja, hogy az orosz orientáció előnyösebb lesz számára

2014.12.09. 23:01

Magyarország racionálisabban szemléli az ukrajnai válságot és a Moszkvához fűződő kapcsolatokat, mint több más európai ország, állították orosz szakértők a RIA Novosztyi MTI által idézett beszámolója szerint. Az orosz állami hírügynökség azzal kapcsolatban keresett meg szakértőket, hogy aláírta az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. és az orosz Joint-Stock Company Nizhny Novgorod Engineering Company Atomenergoproekt a Pakson létesítendő két új, egyenként 1200 megawatt teljesítményű atomerőművi blokkra vonatkozó három megvalósítási megállapodást.

Nyikolaj Kavesnyikov, a Moszkvai Állami Nemzetközi Kapcsolatok Intézete (Egyetem) - orosz nevének rövidítésével MGIMO - európai integrációs tanszékének vezetője úgy látja, hogy az aláírt szerződés nem sérti az Európai Unió által Oroszország ellen bevezetett büntetőintézkedéseket, így Magyarország azokkal összhangban cselekedett. Másfelől egy ilyen fontos szerződés aláírásának ténye, ebben a bonyolult politikai helyzetben, arról tanúskodik, hogy a magyar kormány "hajlik arra, hogy racionálisabban viszonyuljon az ukrajnai válsághoz és az Oroszországhoz fűződő kapcsolatokhoz" - mondta a szakértő.

A tanszékvezető hozzátette, túlzás lenne azt állítani, hogy Magyarország nem támogatja az uniós szankciókat, és túl korai lenne arról beszélni, hogy jövő márciusban a büntetőintézkedések eltörlését fogja követelni. Kirill Koktis, a MGIMO politikaelmélet tanszékének docense úgy látja, hogy Magyarország "elég oroszbarát politikát folytat, mivel az EU-tagság Kelet-Európa számára inkább veszteségekkel, semmint haszonnal jár".

Azt mondta, az EU-hoz tartozás a tagállamok számára költségekkel jár, de az előnyök még nem mutatkoznak meg. "Miután Magyarország meglehetősen súlyos pénzügyi válságot élt át, sokkal óvatosabban fogadja az európai javaslatokat és az összeurópai kezdeményezéseket" - fogalmazott. A szakértő helyzetértékelése szerint Magyarország látja, hogy "az orosz orientáció előnyösebb lesz számára, ez lehetővé teszi, hogy valamiképpen életben tartsa gazdaságát".

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!