Olivér
4 °C
8 °C

Princz Gáborral egy lakásban lévő céget hitelezett a becsődölt állami bank

2014.12.09. 09:33 Módosítva: 2014-12-09 16:04:14

Mielőtt tönkrement, a Széchenyi Kereskedelmi Bank Zrt. sárgacsekk-olvasó automatákra adott 1,1 milliárdos hitelt az MNB növekedési hitelkeretéből egy olyan cégnek, amely nem is szerepel az MNB pénzforgalmi engedélyes vállalkozások listáján.

A Princz Gábor cégeivel egy székhelyre bejelentett Digit Pont Network ötlete az volt, hogy bevásárlóközpontokban felállított terminálok egy QR-kódos papírcetlit adnak ki a sárga csekk leolvasása után, amivel ki lehet fizetni a pénztárban a közüzemi számlákat. A több száz automata azonban januártól felesleges lesz, mivel magán a postai csekken is lesz QR-kód.

Az értelmetlen projekt

Januártól teljesen értelmetlenül álldogálhatnak majd a Tesco-áruházakban azok az új, kék színű automaták, amelyeket az utóbbi hetekben helyeztek ki az üzletek bejáratához.

Tesco: Lesz értelme az automatáknak 

A Tesco hamarosan elindítja Tesco Csekkpont szolgáltatását, így a Tesco vásárlói egyedülálló módon, a szokásos vásárlásuk alkalmával, a pénztáraknál be tudják majd fizetni sárga csekkjeiket - közölte cikkünk megjelenése után az áruházlánc. A Tesco arra törekszik, hogy a legjelentősebb kibocsátók, azaz a közüzemi szolgáltatók, távközlési cégek stb. szerződéses partnerként, minél hamarabb csatlakozzanak és ezáltal lehetővé tegyék ügyfeleik számára ennek az innovatív, magas minőségű, kényelmi szolgáltatásnak az igénybevételét.

A közüzemi számlák nagy részén már jelenleg is vannak QR kódok, amelyeket segítségével a fogyasztók már most is kiegyenlíthetik számláikat. Az adatok azt mutatják, hogy ennek ellenére a fogyasztók továbbra is hagyományos módon szeretik intézni ügyeiket, számukra nyújt majd a Tesco egyedülálló kényelmi szolgáltatást.

Az automatákat még be sem üzemelték, a kijelzőn futó videóból azonban kiderül, a feladatuk az lett volna, hogy egy új szolgáltatás keretében lehetővé tegyék a közüzemi sárga csekkek befizetését az áruházak kasszáinál. A terminál beolvassa a kitöltött csekket, és az adatokat átalakítja és kinyomtatja egy QR-kódos papíron, amivel a pénztárban azonnal lehet is fizetni, a Tesco pedig utalja a gázdíjat.

Az automatákkal egyetlen baj van, az viszont elég nagy: a Magyar Posta már októberben bejelentette, hogy a január 1-jétől a legyártott sárga és fehér csekkek mindegyikén ott lesz már a QR-kód, így ezeket mobiltelefonról – vagy, ha az üzletlánc vállalja, akár a Tesco-pénztárban – is be lehet majd fizetni. Így gyakorlatilag semmi szükség nem lesz az átalakítást végző terminálra.

Pedig az automaták felállításához nem kis pénzt, legalább 1,3 milliárd forintot szedett össze a Digit Pont Network Kft. A pénz nagy részét az éppen a napokban becsődölt Széchenyi Kereskedelmi Bank Zrt. adta, 200 millió pedig egy kisebb vidéki takarékból származik.

Princz cége

A Digit Pont Network két éve alakult, honlapja szerint komplex banki adatbázis- és tranzakciófeldolgozó rendszerek fejlesztésére szakosodott, és ehhez a közgazdaságtan, a jog, a pénzügy, valamint az informatika területét egyaránt átfogó tudással és szakmai felkészültséggel bíró csapattal rendelkezik.

A brosúraszövegen kívül azért azt is érdemes tudni a cégről, hogy a kft.-t 500 ezer forint jegyzett tőkével indították, és Óbudán, egy eléggé lepukkant Sramli utcai ház első emeletén van a székhelye.

Princz Gábor
Princz Gábor
Fotó: Nagy Attila

A lakásba van bejelentve Kovács Lajos ügyvezető, és még számos másik cég is, amelyek egyértelműbb vagy bonyolultabb formában az egykori Postabank-vezér, Princz Gábor érdekeltségei. Ami még érdekesebb, hogy a Unioninvest Befektetési Zrt. nevű vállalkozás vezérigazgatójaként hivatalosan maga Princz is ezen a címen tartózkodik. (Princznek más cégekben más lakcíme is van.) A kapcsolatra utal az is, hogy a volt bankvezér egyik - egy Ausztriában bejelentett vagyonkezelő cégen keresztül tulajdonolt - Sramli utcai cégének is Kovács Lajos az ügyvezetője.

Ez a rengeteg szakmai háttérrel bíró óbudai cég a sárgacsekk-átalakítóval nagyon beletrafált a Széchenyi Bank vezetőinek álmaiba. A bank ugyanis már korábban kísérletezett egy hasonló szerkezettel. 300 milliót el is költött egy fura módon poliplogóval futtatott rendszerre, de a Hazai Fizetési Rendszerek Zrt. Polipay rendszere nem működött. Ezért a bankvezetésnek annyira megtetszett az új jelentkező, hogy a pénzért cserébe be is szállt a Digit Pont Networkbe.

A cég számára azonban vélhetően nem volt elég az időközben megroppant Széchenyi Bank 1,1 milliárd forintos hitele, ezért 3 millió forintból egy új leányvállalatot alapított Szerver és Digitális Hálózat Kft. néven, amelyet szintén Kovács Lajos vezetett. Az új cég ugyanazzal az ötlettel a Dél-Dunántúli Takarék Banktól további 200 millió hitelt szerzett. A bank itt is betársult.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?