Aliz
6 °C
14 °C

Újabb gazdasági szankciókra készül Lengyelország

2014.12.09. 23:14

Az Európai Uniónak készen kell állnia arra, hogy újabb gazdasági szankciókat vezessen be Oroszországgal szemben az ukrán válságban játszott szerepe miatt, hangsúlyozta Ewa Kopacz lengyel kormányfő a visegrádi négyek (V4) miniszterelnökeinek és Svájc államfőjének pozsonyi csúcstalálkozója után az MTI szerint.

Kopacz magyar, cseh és szlovák kollégájával tartott közös sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy nem bízik Vlagyimir Putyin orosz elnök szavahihetőségében, és az európai uniós szankciók jelentik az egyetlen eszközt annak megakadályozására, ami jelenleg Ukrajnában történik. Ha a szeptemberben kötött minszki tűzszüneti megállapodást nem tartják be, akkor az Európai Uniónak késznek kell lennie a gazdasági büntetőintézkedések harmadik körének életbe léptetésére, mondta a lengyel miniszterelnök.

Az EU korábban három szintből álló szankciós rendszert dolgozott ki Oroszországgal szemben az ukrán válság miatt. Első lépésként felfüggesztették a gyakorlati együttműködést, a kétoldalú uniós és tagállami csúcstalálkozókat Oroszországgal. Második lépésként személyek, majd később vállalatok és szervezetek ellen rendeltek el vagyonbefagyasztást az unióban, valamint előbbiek esetében beutazási tilalmat is. A kilátásba helyezett szankciók harmadik szakasza az átfogó, széles körű gazdasági szankciókat jelenti, amely diplomáciai források szerint gazdasági háborúval érhet fel.

Az EU és a NATO azzal vádolja Moszkvát, hogy jelentős támogatást nyújt a kelet-ukrajnai szeparatistáknak, sőt orosz katonák is részt vesznek a konfliktusban. Ugyancsak kedden Varsóban a lengyel kormány bejelentette, hogy programot indít az ország biztonságának növelésére az ukrajnai események miatt. Bár a tervről egyelőre nem közöltek részleteket, Tomasz Siamoniak védelmi miniszter a nap folyamán azt mondta, hogy a program átfogó és egységes lesz, mivel "az állam biztonságáért nemcsak a katonák és a védelmi minisztérium felelős, hanem minden más terület is". A miniszter az előző héten már bejelentette, hogy megerősítik a katonai jelenlétet az ország keleti határvidékén.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?