Judit
2 °C
7 °C

Orbán rájött, hogy mit kellett volna csinálni

2014.12.09. 20:45

Stratégiai hiba volt az elmúlt negyed évszázadban nem kiépíteni az észak-déli energiafolyosó vezetékeit, mert annak biztonsági jelentősége is van, jelentette ki Orbán Viktor kedden, a visegrádi négyek (V4) miniszterelnökeinek és Svájc államfőjének keddi pozsonyi csúcstalálkozója után.

Orbán: Alakítói akarunk lenni annak, ami zajlik

A találkozón szó esett az orosz-ukrán-konfilktusról is. Orbán szerint "mi magyarok úgy gondoljuk, hogy nem szemlélői, nem elszenvedői, hanem alakítói akarunk lenni annak, ami Európa keleti határain zajlik."  A konfliktus nagy erőpróba Európa számára, mivel előrevetíti azt a kérdést, hogy az európaiak tudnak-e békét teremteni Európa keleti határain. Magyarország mindent megtesz a Pax Európa megteremtése érdekében.

 Magyarország most szerinte arra törekszik, hogy a tervezett uniós gazdaságélénkítő csomag segítse az észak-déli energiafolyosó megépítését.

A magyar kormányfő a résztvevők plenáris ülése után tartott sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva leszögezte, "stratégiai hiba volt", hogy nem épültek meg az észak-déli vezetékek.

Hozzátette: Magyarország is hibázott, de az Európai Unió is, mert nem mozgósított elegendő forrást erre a célra. Orbán Viktor kifejtette, Magyarország arra törekszik, hogy a Juncker-csomagnak nevezett aktuális gazdaságélénkítő csomagba olyan beruházások is belekerüljenek, amelyek az energiafolyosó megépítését lehetővé teszik.

Több mint egy éves csúszásban

Az észak-déli folyosó részét képező szlovák-magyar-vezetéket Orbán Viktor ugyan már elkészülte előtt átadta még a választások előtt, valójában azonban leghamarabb jövőre kezdhet működni el. Az indulás több mint egy éves csúszásban van az eredeti tervekhez képest, ennek elsősorban magyar okai voltak.
   

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?