Orbán rájött, hogy mit kellett volna csinálni

2014.12.09. 20:45

Stratégiai hiba volt az elmúlt negyed évszázadban nem kiépíteni az észak-déli energiafolyosó vezetékeit, mert annak biztonsági jelentősége is van, jelentette ki Orbán Viktor kedden, a visegrádi négyek (V4) miniszterelnökeinek és Svájc államfőjének keddi pozsonyi csúcstalálkozója után.

Orbán: Alakítói akarunk lenni annak, ami zajlik

A találkozón szó esett az orosz-ukrán-konfilktusról is. Orbán szerint "mi magyarok úgy gondoljuk, hogy nem szemlélői, nem elszenvedői, hanem alakítói akarunk lenni annak, ami Európa keleti határain zajlik."  A konfliktus nagy erőpróba Európa számára, mivel előrevetíti azt a kérdést, hogy az európaiak tudnak-e békét teremteni Európa keleti határain. Magyarország mindent megtesz a Pax Európa megteremtése érdekében.

 Magyarország most szerinte arra törekszik, hogy a tervezett uniós gazdaságélénkítő csomag segítse az észak-déli energiafolyosó megépítését.

A magyar kormányfő a résztvevők plenáris ülése után tartott sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva leszögezte, "stratégiai hiba volt", hogy nem épültek meg az észak-déli vezetékek.

Hozzátette: Magyarország is hibázott, de az Európai Unió is, mert nem mozgósított elegendő forrást erre a célra. Orbán Viktor kifejtette, Magyarország arra törekszik, hogy a Juncker-csomagnak nevezett aktuális gazdaságélénkítő csomagba olyan beruházások is belekerüljenek, amelyek az energiafolyosó megépítését lehetővé teszik.

Több mint egy éves csúszásban

Az észak-déli folyosó részét képező szlovák-magyar-vezetéket Orbán Viktor ugyan már elkészülte előtt átadta még a választások előtt, valójában azonban leghamarabb jövőre kezdhet működni el. Az indulás több mint egy éves csúszásban van az eredeti tervekhez képest, ennek elsősorban magyar okai voltak.