Zavaros Hegedűs alapítványának működése

2014.12.09. 14:25

Több mint öt éve alapították Hegedűs Zsuzsa alapítványát, a Minden Gyermek Lakjon Jól Alapítványt. Bár kutatás az alapítvány programjainak hatékonyságáról nem készült, Hegedűs Zsuzsa szerint sikerült megállítaniuk az elszegényedést.

A Magyar Narancs cikke szerint az alapítvány működése során nagyjából 600 millió forint adományt kapott, amelyből kb. 572 milliót el is költöttek. Az alapítványnak viszont nincs alkalmazottja vagy irodája, és 2012 és 2014 között nem is küldtek a bíróságnak a bevételeket és kiadásokat összesítő beszámolókat és közhasznúsági mellékleteket.

Az alapítvány hivatalosan magánpénzből működik, valójában azonban nagyon sok állami cégtől kapnak adományokat. 2010 és 2013 között nagyobb összegeket kaptak a Szerencsejáték Zrt.-től, az MVM-csoporttól (Villamosművek, Paks, Partner, Trade), az MFB Zrt.-től, a Mavirtől 8,5 millió forint, és a Magyar Postától. A bevételeik nagyobb részét valóban magánemberektől kapták, 2011-ben például egymillió ember adakozott a Való Világ felhívására összesen nagyjából 169,8 millió forintot.

Az alapítvány a lap elmondta, a csibéket, melyek a rászorulók között osztanak szét, Spanyolországból, Baszkföldből szállítják Magyarországra. A csibéket 157,5 millió forintért szerezték be, szállításuk pedig 163,5 millió forintba került. A baszk cég nevét nem árulták el a lapnak.

A cikkből az is kiderül:

  • hogy a kacsákat Franciaországból, viszont a disznókat Pintér Sándoron keresztül börtöngazdálkodásból szerezték be.
  • Az egyik beszállító tavaly óta felszámolás alatt áll.
  • Hegedűs Zsuzsa szerint pár év múlva már okafogyottá válik majd a működésük.