Ilona
17 °C
32 °C

Az afrikai gazdaság lehagyja a világot

2014.12.10. 20:35

Az ENSZ idén 2,6, jövőre 3,1, 2016-ra pedig 3,3 százalékos gazdasági növekedést vár a világban – derül ki a szervezet legfrissebb jelentéséből, írja az MTI.

Ez önmagában még nem is tűnik rossznak, viszont a növekedés nagyon egyenlőtlenül oszlik majd meg a régiók között. A globális átlagot meghaladóan fognak bővülni a legkevésbé fejlett gazdaságok, és Kelet-Ázsia megtartja vezető helyét mint a leggyorsabban fejlődő régió, mert előreláthatólag egyre többet fog fogyasztani a lakosság ebben a régióban, ami húzza majd a gazdaságot.

Erre számít az ENSZ régiónként bontásban:

  • Eurózóna: többek között a magas munkanélküliség továbbra is visszafogja a nyugat-európai országok gazdaságát.
  • Oroszország: nem várható elmozdulás a mostani gazdasági növekedési holtpontról az ukrajnai válság miatt.
  • Egyesült Államok: az ENSZ jelentése szerint 2,8 százalékkal bővül jövőre, majd 3,1 százalékkal 2016-ban. Az Európai Unióban jövőre 1,7 százalékos, 2016-ra pedig 2 százalékos növekedést prognosztizálnak a kutatók.
  • Kína: a kínai gazdaság jövőre 7 százalékkal nő az ENSZ szerint, egy évvel később ennél lassabb ütemű, 6,8 százalékos bővülést várnak. India gazdasági növekedése várhatóan gyorsul, 2015-ben 5,9 százalékos, 2016-ban 6,3 százalékos növekedéssel számol a jelentés.
  • Latin-Amerika: a nagy állami befektetési projektek előreláthatólag fellendítik a gazdaságot, Brazíliában jövőre 1,5, majd egy évvel később 2,4 százalékos bővülést jelez előre az ENSZ, míg Mexikóban ugyanebben a két időszakban 3,4 és 3,8 százalékosat.
  • Afrika: a legjobban az afrikai országok gazdaságai erősödnek a következő két évben, a jelentés kiemelte Nigériát, ahol 6,1 és 5,9 százalékos növekedést várnak 2015-2016 során.
  • Közel-Kelet: az Iszlám Állam közel-keleti térnyerése visszafogta a világgazdaság növekedését, azonban csak korlátozott hatással volt rá, mivel a globális olajpiac stabil maradt. Az olajkitermelés növekedése - elsősorban az Egyesült Államokban - ellensúlyozta azt a félelmet, hogy a helyi konfliktusok miatt csökken az olajkínálat világszinten. A jelentés szerint az olaj hordónkénti világpiaci ára 2015-ben 92 dollár, 2016-ban 96 dollár lesz.