Jenő
-3 °C
6 °C

Az afrikai gazdaság lehagyja a világot

2014.12.10. 20:35

Az ENSZ idén 2,6, jövőre 3,1, 2016-ra pedig 3,3 százalékos gazdasági növekedést vár a világban – derül ki a szervezet legfrissebb jelentéséből, írja az MTI.

Ez önmagában még nem is tűnik rossznak, viszont a növekedés nagyon egyenlőtlenül oszlik majd meg a régiók között. A globális átlagot meghaladóan fognak bővülni a legkevésbé fejlett gazdaságok, és Kelet-Ázsia megtartja vezető helyét mint a leggyorsabban fejlődő régió, mert előreláthatólag egyre többet fog fogyasztani a lakosság ebben a régióban, ami húzza majd a gazdaságot.

Erre számít az ENSZ régiónként bontásban:

  • Eurózóna: többek között a magas munkanélküliség továbbra is visszafogja a nyugat-európai országok gazdaságát.
  • Oroszország: nem várható elmozdulás a mostani gazdasági növekedési holtpontról az ukrajnai válság miatt.
  • Egyesült Államok: az ENSZ jelentése szerint 2,8 százalékkal bővül jövőre, majd 3,1 százalékkal 2016-ban. Az Európai Unióban jövőre 1,7 százalékos, 2016-ra pedig 2 százalékos növekedést prognosztizálnak a kutatók.
  • Kína: a kínai gazdaság jövőre 7 százalékkal nő az ENSZ szerint, egy évvel később ennél lassabb ütemű, 6,8 százalékos bővülést várnak. India gazdasági növekedése várhatóan gyorsul, 2015-ben 5,9 százalékos, 2016-ban 6,3 százalékos növekedéssel számol a jelentés.
  • Latin-Amerika: a nagy állami befektetési projektek előreláthatólag fellendítik a gazdaságot, Brazíliában jövőre 1,5, majd egy évvel később 2,4 százalékos bővülést jelez előre az ENSZ, míg Mexikóban ugyanebben a két időszakban 3,4 és 3,8 százalékosat.
  • Afrika: a legjobban az afrikai országok gazdaságai erősödnek a következő két évben, a jelentés kiemelte Nigériát, ahol 6,1 és 5,9 százalékos növekedést várnak 2015-2016 során.
  • Közel-Kelet: az Iszlám Állam közel-keleti térnyerése visszafogta a világgazdaság növekedését, azonban csak korlátozott hatással volt rá, mivel a globális olajpiac stabil maradt. Az olajkitermelés növekedése - elsősorban az Egyesült Államokban - ellensúlyozta azt a félelmet, hogy a helyi konfliktusok miatt csökken az olajkínálat világszinten. A jelentés szerint az olaj hordónkénti világpiaci ára 2015-ben 92 dollár, 2016-ban 96 dollár lesz.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?