Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Így adóztatja az albérletet a VIII. kerület

2014.12.10. 07:46 Módosítva: 2014-12-10 07:47:14

2015. január 1-jétől kommunális adót kell fizetni az albérletek után Budapest 8. kerületében: a kiadott lakások után évi 28 140 forint lesz a sarc, amit a bérbe adónak kell megfizetnie az önkormányzat hirdetménye szerint - írtuk kedden.

A kerület sajtóirodájának kérdéseket küldtünk az ügy kapcsán, ők így magyarázzák a dolgot: a kommunális adó bevezetésére minden önkormányzatnak lehetősége van és számos helyen évek óta létezik is, így nem új adónemről van szó. A kommunális adóról mindenhol egyedileg döntenek az önkormányzatok, nincs két teljesen egyforma szabályozás, de nagyon hasonlóak egymáshoz.

Józsefvárosban 2015-tőlaz adót annak kell megfizetnie,

  • akinek a kerületben van lakása, de oda bejelentett lakcímmel nem rendelkezik;
  • aki a lakását, vagy annak egy részét (pl. egyik szobáját) lakás céljára bérbe adja, de csak akkor, ha nem oda van bejelentve a tulajdonos;
  • illetve adófizetésre kötelezett az a bérlő, aki cégtől bérel lakást, és oda bejelentett lakcímmel nem rendelkezik.

Tehát egyszerűbben úgy is lehet mondani, hogy nem a tulajdonos lakóhelyeként szolgáló lakóingatlanok után kell fizetni, ami független attól, hogy bérbe van-e adva, vagy sem.

  • Azoknak a józsefvárosiaknak tehát nem kell ezt az adót megfizetni, akinek itt van lakása, itt is lakik, ide is van bejelentve.
  • Annak sem kell fizetnie aki kerületi önkormányzati bérlakásban lakik,
  • és annak sem, aki cégtől bérli a lakását, és oda be is van jelentve.
  • Nem kell megfizetnie az adót annak sem, aki építménye vagy telke után építmény vagy telekadó fizetésére kötelezett.

Egyszerűen megfogalmazva, akinek a kerületben lakása van és oda állandó lakcímmel be is van jelentkezve, semmiképpen nem kell, hogy adót fizessen.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!