Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Lázárig menekültek a kisbetétesek

2014.12.10. 10:38 Módosítva: 2014-12-10 10:39:04

Boldog István, a tiszazugi térség fideszes országgyűlési képviselője levélben fordult segítségért Lázár Jánoshoz, a Miniszterelnökséget vezető miniszterhez, hogy a tiszaföldvári Tisza Takarékszövetkezet működésének felfüggesztése miatt bajba jutott betétesek minél hamarabb megkaphassák a pénzintézetben tartott pénzüket.

Választókörzetem több mint tízezer lakosának számláját zárolták, az éppen oda érkező nyugdíjukat, fizetésüket, segélyüket nem tudják kivenni. A döntés következtében családok ezrei maradnak egy fillér nélkül kilátástalan helyzetben

- írja az MTI-hez is eljuttatott levélben Boldog István.

Úgy gondolom a nemzeti ügyek kormányának, mint ahogyan tette az elmúlt négy esztendőben, most is együtt kell érezzen és segítséget kell nyújtania a bajba jutott állampolgároknak

- fogalmazott Boldog, aki szerint a helyzet talán Tiszatenyő községben a legsúlyosabb, ahol az önkormányzat számláit is zárolták.

Mi történt? 

A Magyar Nemzeti Bank az elmúlt héten pénteken vonta vissza a Tisza Takarékszövetkezet működési engedélyét, miután a betétesek biztonsága érdekében a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete (SZHISZ) kizárta tagjai közül a pénzintézetet.

Az akkori közlemény szerint a takarékszövetkezetnél meglévő betéteseket az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) a jogszabályok adta határidőn belül 100 ezer eurós összeghatárig (több mint 30 millió forintig) kártalanítja.

Tóth István, az OBA szóvivője szerdán az MTI-nek azt mondta, hogy az OBA azt követően tud lépni, miután az MNB dönt a takarékszövetkezet végelszámolásáról, vagy bírósági döntés születik a hitelintézet felszámolásáról.

A jegybanki közlemény szerint a Takarékbank Zrt. vizsgálata olyan súlyos hiányosságokat tárt fel a takarékszövetkezetnél, hogy az SZHISZ a betétesek biztonsága érdekében kizárta integrációs rendszeréből. A takaréknak a szeptember végi adatok szerint 10 860 betétese van, működési területe jellemzően Jász-Nagykun-Szolnok megye és környéke.