Judit
2 °C
7 °C

Őrülten titkolózik az NGM

2014.12.10. 14:44 Módosítva: 2014-12-10 14:45:50

Nem pénzügyi eszközök értékesítésével számol a 2015. évi költségvetés, amely 169 milliárd forint állami vagyon értékesítéséből, illetve hasznosításából származó bevételt tervez jövőre - derül ki a Nemzetgazdasági Minisztériumnak (NGM) egy képviselői írásbeli kérdésre adott válaszából, amely az Országgyűlés honlapján olvasható.

Tállai András, az NGM parlamenti államtitkára két szocialista képviselő kérdésére adott válaszban hangsúlyozza, hogy e vagyonelemek értékesítése, hasznosítása az uniós módszertan szerint is költségvetési egyenleget javító tétel. E módszertan alapján a költségvetés pozícióját alapvetően az ingatlanok, ingóságok és vagyoni értékű jogok értékesítési és hasznosítási bevétele javítja, vagyis nem pénzügyi eszközök értékesítésével számol a jövő évi költségvetés.

Kifejti, hogy a tervezett bevétel nagyságrendje is jelzi: "komoly, alaposan kidolgozott konstrukció várható az állam részéről a bevétel realizálására. Az ezt megalapozó javaslatok véglegezése és összehangolása folyamatosan zajlik, ezekre építve szerepel a törvényjavaslatban az érintett bevételi összeg."

Az államtitkár hozzáteszi, hogy a piacralépés során - a közérdek védelme miatt - a kormánynak ügyelnie kell arra, hogy más piaci szereplők ne juthassanak olyan információkhoz, amelyek magatartásukat befolyásolnák. A költségvetés és az állami vagyon megóvása érdekében a kormány körültekintő időzítés mellett biztosítjamajd a megfelelő tájékoztatást.

Tállai András arra is felhívja a figyelmet, hogy a Beruházási Alap szabályai megteremtik annak lehetőségét, hogy a vagyonbevételek alacsonyabb teljesülése vagy időbeli elhúzódása esetén se kerüljön veszélybe a költségvetési hiánycél tartása és az államadósság csökkentése. Az államháztartásért felelős miniszter ugyanis mérlegelheti 186,6 milliárd forint összegű beruházásra irányuló kötelezettség vállalását, tekintettel az érintett vagyonbevételek befolyásának alakulására is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?