Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Róna: Túlságosan függünk a külföldtől

2014.12.10. 19:02

Egészségtelen mértékben függ a külföldi gazdasági folyamatoktól a magyar gazdaság

– mondta Róna Péter közgazdász szerdán Budapesten, a Károli Gáspár Református Egyetem külgazdaságról szóló konferenciáján – írja az MTI.

Róna elmondta, a magyar export és import nagysága meghaladja a hazai össztermék (GDP) 200 százalékát, miközben Németországban 70-80 százalék ez az arány. Egyebek között emiatt sínyli meg a magyar gazdaság olyan nagyon minden alkalommal a válságokat.

Róna Péter szerint érthetetlen, hogy a magyar gazdaságpolitika miért ragaszkodik "lényegében az Osztrák-Magyar Monarchia időszaka óta folyamatosan" a külkereskedelemre alapozott stratégiához.

Róna azt mondta, minimális az a hozzáadott érték, amelyet a magyar gazdaság előállít, alacsony a növekedési potenciál - a nemzetközi hitelminősítők egyebek között ezért tartják nyilván továbbra is a befektetésre nem ajánlott kategóriában a magyar állampapírokat.

Róna Péter szerint az egyik fő gond az, hogy Magyarországon az elmúlt 25 évben sem alakult ki egy mindenkire egyformán érvényes teljesítményelvárás, nincs egységes mérce.

Ebben 1990 óta mindegyik kormány hibás, de különösen nagy a felelőssége a jelenlegi kormánynak.

Elismerte, hogy a külföldi nagytőke hosszú éveken át aluladóztatott volt Magyarországon, és "a bankok nagyon rosszul viselkedtek az elmúlt 25 évben", de szerinte a kormány a "hirtelen felindulásból elkövetett különadóztatással" kificamítja a gazdaságot.