Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Csepreghy: Havi négyszázért egy autós sem hagyja el a gyorsforgalmi utat

2014.12.11. 15:39 Módosítva: 2014-12-11 15:46:09

A januártól évi 5 ezer forintért vásárolható megyei autópálya matrica egy hónapra eső díja alig több, mint 400 forint, ennyi pénzért pedig az agglomerációból munkába járók nem térnek át a településeken átvezető mellékutakra - mondta az MTI-nek Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára csütörtökön.

Az M0 autópálya déli szakaszát kivéve valamennyi autópálya és gyorsforgalmi út fizetős lesz a jövő év első napjától, a fizetési kötelezettség a városhatár végét jelző táblánál kezdődik - tette hozzá a helyettes államtitkár. Az M0 déli szakaszára olyan támogatási megállapodást kötött a kormány az unióval, hogy ott nem lehet pályadíjat szedni - indokolta a kivételt Csepreghy Nándor.

Csepreghy szerint az évi 5 ezer forintos megyei matrica 37 980 forint megtakarítást jelent azoknak, akik eddig azért vásárolták meg az ország egész területére érvényes 42 980 forintos matricát, mert nem volt annál olcsóbb, hiába csak a megyén belül használták a gyorsforgalmi utakat.

Ön letérne a gyorsforgalmi útról havi 400 forintért?

  • 6489
    Nem
  • 6171
    Igen
  • 1632
    Nem tudom

Aki például Budapesten lakik, de Fejér megyében dolgozik, annak két darab 5 ezer forintos megyei matricát kell vásárolnia, ő is olcsóbban veheti igénybe az autópályát, mint eddig - tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy máshol nem fizetősek a nagyvárosokat elkerülő autópályák, Csepreghy Nándor azt válaszolta, hogy a bécsi körgyűrű és a prágai körgyűrű újabb szakaszai is fizetősek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?