Árpád
-2 °C
4 °C

Jövő októbertől zárhatják be a nyugdíjpénztárakat

2014.12.11. 14:12

2015 októberében búcsúzhatunk el a magánnyugdíjpénztáraktól, ha a tagok az azelőtti hat hónapban nem aktivizálják magukat, és kezdenek el tagdíjat fizetni. Erről szól a törvényalkotási bizottság javaslata, amellyel a költségvetést megalapozó törvényt egészítenék ki. A módosító javaslatban kimondják, hogy a pénztár jogutód nélküli végelszámolására vonatkozó hat hónapos szabályt először 2015. szeptember 30. után kell alkalmazni.

Mint ismert, be kell zárni azt a pénztárat, ahol a vizsgálat előtti hat hónapból volt legalább két olyan, amikor a tagok kevesebb mint 70 százaléka fizetett tagdíjat. A bizottság friss javaslata most megerősíti azt a korábbi hírt, miszerint ezt a szabály nem visszamenőleges hatállyal vezetik be januártól, hanem hagynak időt a pénztáraknak a felkészülésre.

Az ötletet ellenzők szerint a kormány ezt csak azért találta ki, hogy a pénztárak maradék 200 milliárdjára is rátehesse a kezét, a kormány állítja, a tagok érdekében van szükség a szabályra, és nem a pénzek átvétele a cél.

Varga Mihály miniszter korábban egyenesen álnyugdíjpénztáraknak nevezte a megmaradt kasszákat, amelyeknek a tagdíjat tisztességesen fizető tagjai hiába számítanak járadékra, nem fizető társaik miatt végül hoppon maradnak. Pillanatnyilag tehát úgy tűnik, egy lehetőségük maradt a pénztáraknak a megmenekülésére, ha a tagok aktivizálják magukat, és elkezdik rendesen fizetni a tagdíjat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?