MET: Az MVM megpróbálhatta volna egyedül, de kudarc lett volna

2014.12.11. 15:25

Úgy bízta meg a kormány az MVM-et annak idején, hogy támogassa meg a távhősöknek adott olcsó gázzal a rezsiharcot, és adta oda nekik alanyi jogon a HAG magyar-osztrák vezeték kapacitását, hogy a gázüzletágban még csak építkező állami cég ezt a feladatot nem tudta elvégezni. Ezért engedte át a svájci központú MET-nek az üzletet - állítja Szabó Gergely, a MET Magyarország vezérigazgatója.

A Figyelőnek adott interjújában az energiacég vezetője azt mondta, sok félinformáció és hibás következtetés kering a sajtóban a 2012-es ügyletről. A valóság az, hogy túl nagy kockázat lett volna az MVM-nek, hogy maga teljesítse, amivel megbízták. "Ezt körülbelül úgy kell elképzelni, mintha valaki megkapná az augusztusi focivébé rendezési jogát úgy, hogy nincs infrastruktúrája, nincsenek pályái" - mondta.

Szerinte az MVM megpróbálhatta volna egyedül megvalósítani a feladatot, de abból nagy eséllyel kudarc lett volna, akár az egész cég gáztevékenységét veszetségessé tette volna. Így jöttek aztán ők a képbe, és fordult az MVM a MET-hez. (Illetve az E.Onhoz is, de ők végül alulmaradtak a "nem is annyira ár- mint inkább szolgáltatási és kockázatvállalási versenyben" - mondta a MET-vezér.)

Szabó az interjúban azt mondta, a 2012-es 40 milliárdos profit döntő részben nem ebből a tranzakcióból származott, de valójában nem lehet konkrét számot mondani arra, hogy mennyit nyertek az MVM-től megkapott üzleten, hiszen "a lehetőségeiket nem tranzakciók, hanem a teljes portfólió alapján" értékelik.

A MET vezére az interjúban elmondja, a belize-i Normeston, amelyik annak idején a Moltól megvette a cég 50 százalékát orosz hátterű volt. Gázforrást viszont nem sikerült így szerezni. Ekkor szállt be az RP Explorer Fund.

Arra az újságírói kérdésre, miszerint a MET mögött ma már nem is az RP Explorer, hanem egy WISD nevű cég áll, a vezérigazgató úgy nyilatkozott, ezek a kérdések, az ő ingerküszöbüket nem érik el, az egyetlen dolog, amiért foglalkozik vele, mert a közvéleményt érdekli.

A lap emlékeztetett, az átlátszó.hu megnézte, és a WISD mögött álló cégek közül csak kettőnél látható, ki a végső haszonhúzó (Nagy György és Garancsi István), kettőnél azonban elakadnak a szálak egzotikus cégeknél. Arra a kérdésére, hogy ők tudják-e, hogy kik a valódi tulajdonosok, Szabó azt mondta, szívesebben beszélne inkább a cég jövőjéről, mint a tulajdonosokról. De igen, tudják, hogy kik ők, nekik természetesen mindegyiküket ismerniük kell. Úgy vélte, hívhatjuk transzparensnek a MET-et, és egyébként is, az iparágban nagyon sokan dolgoznak külföldi háttérrel és igen sokan Svájcból.  • Hírek
  • Hírek