Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

300 forint alá eshet a benzin

2014.12.12. 11:59
Szüntelenül esik a kőolaj árfolyama, az amerikai WTI ma már 59 dollárnál jár, a Brent pedig 63 dollár alatt tartózkodik. Az újabb pofont a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) ma közzétett havi olajpiaci jelentése adta, amiben a szervezet csökkentette a jövő évi, globális olajkereslet-növekedésre vonatkozó várakozását. A masszívan eső olajáraknak van egy kedvező vonzata is, elsősorban a hazai autósok számára: a benzinárak is folyamatosan esnek. Ezt látva jövő héten akár folytatódhat az üzemanyagok árcsökkenése a hazai kutakon. Az eddig megjelent, talán legpesszimistább, 35 dolláros olajár-jóslatot alapul véve könnyen elképzelhető, hogy a hazai benzinárak 275 forintig is leesnek.

Egyelőre nincs megállás az olaj piacán, az árak pénteken is esnek, aminek hatására a WTI januári lejáratú határidős ára 59 dollárig esett, a Brent pedig 63 dollár alá került. Legutóbb a 2009-es válságban voltak ilyen alacsonyan az olajárak, írta a Portfolio.hu.

A lejtmenetben nagy szerepet játszhat, hogy a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) ma tette közzé szokásos havi olajpiaci jelentését, melyben a 2015-ös évi globális kereslet növekedésére vonatkozó várakozását napi 230 ezer hordóval vágta vissza, napi 0,9 millió hordóra. Az IEA szakértői kiemelik, az erős dollár eddig meglehetősen visszafogott hatást jelentettek a keresleti oldalon.

A jelentésből az is kiderült, hogy novemberben a globális termelés napi 340 ezer hordóval csökkent, napi 94,1 millió hordóra, elsősorban az alacsonyabb OPEC-kitermelésnek köszönhetően. A kartell országainak összesített kőolaj kitermelése napi 315 ezer hordóval esett vissza november során, miután a Líbiai kitermelés felépülése megakadt.

Az esés okai

Az olajár hónapok óta tartó esése továbbra is az alábbi tényezőkkel magyarázható elsősorban:

  • gyengülő kereslet: Kína, az eurózóna és Japán konjunkturális folyamatai egyaránt aggasztóak, aminek következtében a globális olajkeresleti előrejelzések is folyamatosan csökkennek
  • stabil kínálat: rövid távon a legfontosabb, az olajár esésének irányába ható tényező, hogy az olajból hirtelen sok lett, a geopolitikai feszültségek ellenére a exportra termelő dél-iraki mezők nem sérültek, a korábbi líbiai zavargások miatt leállt líbiai kitermelés szépen nő, Amerikában pedig a statisztikák alapján igazi kitermelési boom van, köszönhetően a palaolaj forradalomnak. (Az amerikai energiaügynökség (EIA) legutóbbi adatközlése szerint az USA kitermelése már napi 9 millió hordó felett van, legutóbb erre havi alapon 1986-ban volt csak példa).
  • erős dollár: az amerikai fizetőeszköz masszív erősödő trendben van, aminek folytatódását a várhatóan tartósan laza eurózónás monetáris politika, valamint a közelgő Fed-kamatemelés is támogathatja a kedvező amerikai makrofolyamatok mellett. Az erős dollár mellett a nyersanyagok jellemzően rosszul teljesítenek, mivel a nem dollár elszámolású vásárlóknak a helyi devizában kifejezett árak emelkednek, ami a keresletet csökkenti.
89797877445444.png

Kilátások

Ha a kilátásokat nézzük, elmondható, hogy bár hosszabb távon a kínálati oldalon bekövetkezhet alkalmazkodás a megváltozott piaci viszonyokhoz (az amerikai palaolaj kitermelés lassulása mellett az orosz energiaszektort érintő nyugati korlátozások hatása is jelentkezhet a kitermelésben), ez sem garantálja, hogy az árak esése megáll. Ez utóbbi kapcsán érdemes kiemelni, hogy a régóta termelő, konvencionális technológiákon alapuló projektek a kínálatot hosszabb távon is árrugalmatlanná teszik, hiszen bezárásról itt még akkor sem feltétlen fognak dönteni, ha az olajár a kitermelés közvetlen költségeit sem fedezi.

Mindezek mellett viszont a kereslet gyenge maradhat a fentebb említett országokra jellemző gazdasági folyamatok miatt (a keresleti oldal is alapvetően árrugalmatlan, az alacsonyabb áraktól rövid távon nem várható érdemi kereslet élénkítő hatás), miközben a dollár erősödése jó eséllyel folytatódhat.

Ehhez érdemes hozzávenni még az OPEC politikáját, mely láthatóan a piaci részesedés védelmét, növelését tekinti az elsődleges hosszú távú célnak, melyért rövid távon hajlandó áldozatokat hozni. A befektetők a legutóbbi pénzügyi válságban látott sorozatos OPEC-kitermelés csökkentések alapján most is bíztak abban, hogy a kartell lép, a legutóbbi döntést követően azonban az ezzel kapcsolatos várakozások érdemben csökkenhetnek.

Az említett tényezőket figyelembe véve jelentős túlkínálat lehet 2015-ben is a globális olajpiacon, ennek mértéke az előrejelzések szerint meghaladhatja a napi 1 millió hordót. Ez pedig további nyomást helyezhet az árakra.

Mi lesz a hazai benzinárakkal?

79787787454411.png

A korábbi üzemanyagár-változások tapasztalatai alapján, továbbá feltételezve, hogy a dollár-forint kurzus és az üzemanyagokat terhelő terhek is változatlanok maradnak, valamint a finomított termékárak alakulása szorosan leköveti a nyersolaj árfolyamának esését, akkor az eddig megjelent, talán legpesszimistább 35 dolláros olajár-jóslatot alapul véve további mintegy 60-80 forintos üzemanyagár-csökkentés jöhet a hazai kutakon. Ez azt jelentené, hogy a mostani, 350 forint körüli benzinár 275-295 forintig csökkenhet.