Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

300 forint alá eshet a benzin

2014.12.12. 11:59
Szüntelenül esik a kőolaj árfolyama, az amerikai WTI ma már 59 dollárnál jár, a Brent pedig 63 dollár alatt tartózkodik. Az újabb pofont a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) ma közzétett havi olajpiaci jelentése adta, amiben a szervezet csökkentette a jövő évi, globális olajkereslet-növekedésre vonatkozó várakozását. A masszívan eső olajáraknak van egy kedvező vonzata is, elsősorban a hazai autósok számára: a benzinárak is folyamatosan esnek. Ezt látva jövő héten akár folytatódhat az üzemanyagok árcsökkenése a hazai kutakon. Az eddig megjelent, talán legpesszimistább, 35 dolláros olajár-jóslatot alapul véve könnyen elképzelhető, hogy a hazai benzinárak 275 forintig is leesnek.

Egyelőre nincs megállás az olaj piacán, az árak pénteken is esnek, aminek hatására a WTI januári lejáratú határidős ára 59 dollárig esett, a Brent pedig 63 dollár alá került. Legutóbb a 2009-es válságban voltak ilyen alacsonyan az olajárak, írta a Portfolio.hu.

A lejtmenetben nagy szerepet játszhat, hogy a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) ma tette közzé szokásos havi olajpiaci jelentését, melyben a 2015-ös évi globális kereslet növekedésére vonatkozó várakozását napi 230 ezer hordóval vágta vissza, napi 0,9 millió hordóra. Az IEA szakértői kiemelik, az erős dollár eddig meglehetősen visszafogott hatást jelentettek a keresleti oldalon.

A jelentésből az is kiderült, hogy novemberben a globális termelés napi 340 ezer hordóval csökkent, napi 94,1 millió hordóra, elsősorban az alacsonyabb OPEC-kitermelésnek köszönhetően. A kartell országainak összesített kőolaj kitermelése napi 315 ezer hordóval esett vissza november során, miután a Líbiai kitermelés felépülése megakadt.

Az esés okai

Az olajár hónapok óta tartó esése továbbra is az alábbi tényezőkkel magyarázható elsősorban:

  • gyengülő kereslet: Kína, az eurózóna és Japán konjunkturális folyamatai egyaránt aggasztóak, aminek következtében a globális olajkeresleti előrejelzések is folyamatosan csökkennek
  • stabil kínálat: rövid távon a legfontosabb, az olajár esésének irányába ható tényező, hogy az olajból hirtelen sok lett, a geopolitikai feszültségek ellenére a exportra termelő dél-iraki mezők nem sérültek, a korábbi líbiai zavargások miatt leállt líbiai kitermelés szépen nő, Amerikában pedig a statisztikák alapján igazi kitermelési boom van, köszönhetően a palaolaj forradalomnak. (Az amerikai energiaügynökség (EIA) legutóbbi adatközlése szerint az USA kitermelése már napi 9 millió hordó felett van, legutóbb erre havi alapon 1986-ban volt csak példa).
  • erős dollár: az amerikai fizetőeszköz masszív erősödő trendben van, aminek folytatódását a várhatóan tartósan laza eurózónás monetáris politika, valamint a közelgő Fed-kamatemelés is támogathatja a kedvező amerikai makrofolyamatok mellett. Az erős dollár mellett a nyersanyagok jellemzően rosszul teljesítenek, mivel a nem dollár elszámolású vásárlóknak a helyi devizában kifejezett árak emelkednek, ami a keresletet csökkenti.
89797877445444.png

Kilátások

Ha a kilátásokat nézzük, elmondható, hogy bár hosszabb távon a kínálati oldalon bekövetkezhet alkalmazkodás a megváltozott piaci viszonyokhoz (az amerikai palaolaj kitermelés lassulása mellett az orosz energiaszektort érintő nyugati korlátozások hatása is jelentkezhet a kitermelésben), ez sem garantálja, hogy az árak esése megáll. Ez utóbbi kapcsán érdemes kiemelni, hogy a régóta termelő, konvencionális technológiákon alapuló projektek a kínálatot hosszabb távon is árrugalmatlanná teszik, hiszen bezárásról itt még akkor sem feltétlen fognak dönteni, ha az olajár a kitermelés közvetlen költségeit sem fedezi.

Mindezek mellett viszont a kereslet gyenge maradhat a fentebb említett országokra jellemző gazdasági folyamatok miatt (a keresleti oldal is alapvetően árrugalmatlan, az alacsonyabb áraktól rövid távon nem várható érdemi kereslet élénkítő hatás), miközben a dollár erősödése jó eséllyel folytatódhat.

Ehhez érdemes hozzávenni még az OPEC politikáját, mely láthatóan a piaci részesedés védelmét, növelését tekinti az elsődleges hosszú távú célnak, melyért rövid távon hajlandó áldozatokat hozni. A befektetők a legutóbbi pénzügyi válságban látott sorozatos OPEC-kitermelés csökkentések alapján most is bíztak abban, hogy a kartell lép, a legutóbbi döntést követően azonban az ezzel kapcsolatos várakozások érdemben csökkenhetnek.

Az említett tényezőket figyelembe véve jelentős túlkínálat lehet 2015-ben is a globális olajpiacon, ennek mértéke az előrejelzések szerint meghaladhatja a napi 1 millió hordót. Ez pedig további nyomást helyezhet az árakra.

Mi lesz a hazai benzinárakkal?

79787787454411.png

A korábbi üzemanyagár-változások tapasztalatai alapján, továbbá feltételezve, hogy a dollár-forint kurzus és az üzemanyagokat terhelő terhek is változatlanok maradnak, valamint a finomított termékárak alakulása szorosan leköveti a nyersolaj árfolyamának esését, akkor az eddig megjelent, talán legpesszimistább 35 dolláros olajár-jóslatot alapul véve további mintegy 60-80 forintos üzemanyagár-csökkentés jöhet a hazai kutakon. Ez azt jelentené, hogy a mostani, 350 forint körüli benzinár 275-295 forintig csökkenhet.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!