60 dollár alatt az olaj

2014.12.12. 10:00

Már csak 175 forintba kerül egy liter benzin – igaz, csak az Egyesült Államokban, ahol július óta literre számolva 217 forintnak megfelelő összegről esett rég nem látott mélységbe az üzemanyag ára. A világpiacon a nyersolaj hordónkénti ára 60 dollár alá esett csütörtökön.

39366b2b9ab9d9b248b8c201362110b0.png

Zuhan a rubel

Az olajár esésével párhuzamosan tovább gyengül a rubel, amely napról napra újabb negatív rekordokat dönt. Pénteken már 71 rubelt adtak egy euróért és 57-et egy dollárért. Az euróval szemben így egy év alatt 57 százalékot, a dollárral szemben 75 százalékot gyengült a rubel.

Az orosz központi bank (CB) továbbra sem kíván beavatkozni, hogy a dollártartalékokat latba vetve a rubel védelmére keljen. Ez érthető, egyrészt, mert az olajár várható további esésével várhatóan csak minimális mértékben tudná befolyásolni az árfolyamot túl nagy áron, másrészt, mert a mind nagyobb költségvetési lyukkal küszködő vezetésnek rövid távon érdekében áll az orosz valuta gyengülése.

A pánikot azonban jelzi, hogy a vidéki városokban megjelentek a kilencvenes években megszokott utcai illegális pénzváltók, és a legális váltóknál is intenzív a forgalom.

A CB elnöke szerint azonban a következő három évben az olajár átlagosan 80 dollár lesz – nagyjából ennyi kell az orosz költségvetési egyensúly biztosításához. Elvira Nabiullina szerint 2015 folyamán a CB 85 milliárd dollárt kész biztosítani a költségvetési egyensúly megteremtéséhez, ha ez szükségessé válik.

Az orosz elnök eközben az olajár csökkenését és a Kreml ukrajnai politikája miatt bevezetett Oroszországot sújtó EU-s és amerikai szankciókat azonban inkább lehetőségként mutatja be, amely jó ösztönzőerőt ad az orosz gazdaság modernizálására és a nyersanyagexporttól való függőség csökkentésére.

Harc a spekulánsok ellen

Az orosz valuta gyengülése mögött az Orosz Nyomozati Hatóság (SZKR) nagyrészt piaci manipulációt lát. Csütörtökön ezért az SZKR-t vezető Alekszandr Basztrikin azt javasolta, hogy szigorítsák a valutapiacon a belső információk kezelésének törvényi kereteit. Szerinte ugyanis a spekulánsok miatt vált ingataggá az orosz gazdaság.