Árpád
-2 °C
4 °C

60 dollár alatt az olaj

2014.12.12. 10:00

Már csak 175 forintba kerül egy liter benzin – igaz, csak az Egyesült Államokban, ahol július óta literre számolva 217 forintnak megfelelő összegről esett rég nem látott mélységbe az üzemanyag ára. A világpiacon a nyersolaj hordónkénti ára 60 dollár alá esett csütörtökön.

39366b2b9ab9d9b248b8c201362110b0.png

Zuhan a rubel

Az olajár esésével párhuzamosan tovább gyengül a rubel, amely napról napra újabb negatív rekordokat dönt. Pénteken már 71 rubelt adtak egy euróért és 57-et egy dollárért. Az euróval szemben így egy év alatt 57 százalékot, a dollárral szemben 75 százalékot gyengült a rubel.

Az orosz központi bank (CB) továbbra sem kíván beavatkozni, hogy a dollártartalékokat latba vetve a rubel védelmére keljen. Ez érthető, egyrészt, mert az olajár várható további esésével várhatóan csak minimális mértékben tudná befolyásolni az árfolyamot túl nagy áron, másrészt, mert a mind nagyobb költségvetési lyukkal küszködő vezetésnek rövid távon érdekében áll az orosz valuta gyengülése.

A pánikot azonban jelzi, hogy a vidéki városokban megjelentek a kilencvenes években megszokott utcai illegális pénzváltók, és a legális váltóknál is intenzív a forgalom.

A CB elnöke szerint azonban a következő három évben az olajár átlagosan 80 dollár lesz – nagyjából ennyi kell az orosz költségvetési egyensúly biztosításához. Elvira Nabiullina szerint 2015 folyamán a CB 85 milliárd dollárt kész biztosítani a költségvetési egyensúly megteremtéséhez, ha ez szükségessé válik.

Az orosz elnök eközben az olajár csökkenését és a Kreml ukrajnai politikája miatt bevezetett Oroszországot sújtó EU-s és amerikai szankciókat azonban inkább lehetőségként mutatja be, amely jó ösztönzőerőt ad az orosz gazdaság modernizálására és a nyersanyagexporttól való függőség csökkentésére.

Harc a spekulánsok ellen

Az orosz valuta gyengülése mögött az Orosz Nyomozati Hatóság (SZKR) nagyrészt piaci manipulációt lát. Csütörtökön ezért az SZKR-t vezető Alekszandr Basztrikin azt javasolta, hogy szigorítsák a valutapiacon a belső információk kezelésének törvényi kereteit. Szerinte ugyanis a spekulánsok miatt vált ingataggá az orosz gazdaság.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?