Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Leminősítette Franciaországot a Fitch Ratings

2014.12.12. 23:46

A nemzetközi hitelminősítő pénteken késő este, az európai és az amerikai piaci zárások után Londonban bejelentette, hogy Franciaország - a második legnagyobb euróövezeti gazdaság - hosszú lejáratú hazai és külső adósságának besorolását az eddigi "AA plusz"-ról egy fokozattal "AA"-ra rontotta, írja az MTI. Az új osztályzat kilátása stabil.

A Fitch október közepén vette negatív kihatású megfigyelés alá Franciaország államadós-besorolásait. A pénteken bejelentett leminősítés e felülvizsgálat eredménye. Az új francia adósosztályzat két fokozattal elmarad a lehetséges legjobb "AAA" szinttől.

A Fitch Ratings a pénteki osztályzatrontás indokai között kiemelte, hogy a 2015-re szóló francia költségvetésben jelentős csúszás van a korábbi államháztartási célokhoz képest. A francia kormány jövőre 4,1 százalékos GDP-arányos államháztartási deficitet tervez az előzőleg kitűzött 3 százalékos deficitcél helyett. Ez azt jelenti, hogy a francia költségvetés helyzete 2015-ben sem lesz jobb, mint tavaly, amikor szintén 4,1 százalék volt a hiány - áll a Fitch elemzésében.

A cég kiemeli azt is, hogy a költségvetési tervezet alapján a bruttó francia államadósság-ráta a GDP-érték 98 százalékán tetőzne 2016-ban, jóllehet az áprilisban elfogadott stabilitási programban még az szerepelt, hogy az adósságráta 2014-2015-ben éri el csúcspontját 95,6 százalékon.

A Fitch Ratings elemzői hangsúlyozzák, hogy a cég listáján "AA" besorolási kategóriában nyilvántartott szuverén adósok bruttó államadósság-rátájának mediánértéke 37 százalék.

A hitelminősítő új, lefelé módosított prognózisa szerint a francia gazdaság az idén 0,4 százalékkal, 2015-ben 0,8 százalékkal növekszik. A cég eddig 0,7 százalékos, illetve 1,2 százalékos növekedést várt a francia gazdaságban erre a két évre.

Néhány héten belül ez a második negatív hitelminősítői lépés Franciaországgal szemben.

Október közepén a Standard & Poor's leminősítés távlati lehetőségére utaló negatívra rontotta az addigi stabilról a hosszú és rövid lejáratú szuverén francia adósságállomány "AA/A-1 plusz" besorolásának kilátását. Az S&P szintén azzal indokolta a lépést, hogy megítélése szerint romlik a francia kormány költségvetési helyzete a korlátozott nominális és reálnövekedési kilátások miatt.

A Standard & Poor's a francia államadós-osztályzat kilátásának rontása után negatívra rontotta az euróövezet - új hiteleket már nem folyósító, de a meglévő kinnlevőségeket még kezelő - átmeneti pénzügyi mentőrendszere, az EFSF (European Financial Stability Facility) Franciaországéval azonos besorolásainak kilátását is, arra hivatkozva, hogy Franciaország a valutaunió második legnagyobb gazdaságaként a mechanizmus egyik fő garanciavállaló országa.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?