Rekordmélységben a rubel

2014.12.12. 09:20

Alig kezdődött el a pénteki kereskedés, a rubel máris történelmi mélypontra zuhant a dollárral szemben. Eközben a moszkvai tőzsdemutatók is komoly veszteséggel indultak, írja az MTI.

A rubel pénteken is folytatódó gyengülését a kőolaj további árcsökkenése okozta. Reggel az északi-tengeri Brent olaj hordónkénti ára a csütörtöki zárószinthez képest 0,25 százalékkal 63,52 dollárra csökkent. A nyugati féltekén irányadó WTI amerikai könnyűolajfajta ára pedig 0,8 százalékkal, 59,47 dollárra süllyedt.

Oroszország exportjának mintegy kétharmadát adja az olaj- és földgáz kivitele, így az olajárak csökkenése jelentős hatást gyakorol az ország költségvetésére, kereskedelmi mérlegére.

Ehhez is kapcsolódóan csütörtök késő estéhez képest péntek reggel a rubel 0,66 százalékkal 56,82-re, történelmi mélypontra gyengült a dollárral szemben. A rubel mélyrepülésénél nem szabad az uniós és amerikai szankciókat sem elefelejteni, amiket az ország ukrajnai támadása miatt vezettek be. A lakosságot igyekeznek óvni a terjedő pániktól, de elképzlehető, hoyg hamarosan például állami élelmiszerárak jönnek.

Az orosz központi bank pénteken arról számolt be, hogy szerdán 197,44 millió dollárt, kedden 348 millió dollárt, hétfőn 400 millió dollárt, a múlt héten összesen 4,5 milliárd dollárt költött a november 10. óta szabadon lebegő rubel értékvesztésének megállítására.

A kereskedés kezdetén a rubelben számított MICEX-index 0,7 százalék, adollárjegyzésű RTS-index pedig 2,7 százalék csökkenéssel kezdte a pénteki kereskedést.