Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Vasárnap ne vonatozzon Olaszországban

2014.12.12. 12:08

A vasutas szakszervezetek sztrájkját az olasz közlekedésügyi miniszter először betiltotta, majd mégis engedélyezte. Azzal a módosítással, hogy a péntekre meghirdetett nyolcórás általános sztrájkot a vasutasok egy órával korábban befejezik, tehát délután négy órától újraindul az olaszországi vonatközlekedés. Addig is biztosított a hosszú távú nemzetközi járatok célba érése, írja az MTI.

A szombat este kezdődő újabb 24 órás vasutassztrájk kezdetét is szombat éjfélre tolták el.

Sztrájkolnak az olasz légi- és hajóforgalom, valamint a városi tömegközlekedésben dolgozók, a közalkalmazottak, pedagógusok, az egészségügyi dolgozók, a gyári munkások. Az "Így nem megy" jelszavú általános sztrájkot a CGIL és az UIL szakszervezeti föderáció hirdette meg a Matteo Renzi vezette balközép kormány gazdaságpolitikája és munkaügyi reformjával szemben. A sztrájk a CGIL tömegdemonstrációjával kezdődött Torinó utcáin.

A menetet vezető Susanna Camusso CGIL-főtitkár elmondta, a kormány megszorító intézkedései nem gazdasági növekedéshez, hanem recesszióhoz vezettek. Munkahelyteremtést, beruházásokat, méltóságteljes munkát, a dolgozói jogok védelmét sürgette Camusso a 3 millió olasz munkanélkülire és a külföldre emigráló fiatalokra emlékeztetve. Az olasz szakszervezetek több mint 50 városban tartanak tüntetést.

Matteo Renzi miniszterelnök hangoztatta, hogy a sztrájkhoz való jog Olaszországban biztosított, de a kormány nem a szakszervezetek szerint irányítja a politikáját. Diákok csoportja péntek hajnalban elfoglalta a római kormánypalota előtti teret "Nem adjuk a jövőnket!" feliratú transzparenssel. Békés demonstrációt tartottak az Expo 2015 milánói világkiállítás építkezési területén is.

Ez az első alkalom, hogy a szakszervezetek egy balközép kormány idején rendeznek általános sztrájkot. Az utolsó általános sztrájkot az olasz szakszervezetek 2002 áprilisában tartották a II. Berlusconi-kormány alatt. Ezt megelőzően pedig 1982 júniusában a kereszténydemokrata Spadolini-kormány alatt.

A Mávinform pénteken azt közölte az MTI-vel, hogy hivatalos információjuk nincs az olasz vasutasok pénteki sztrájkjáról, egyelőre az olasz vasutak hivatalos közlése alapján úgy tudják: az olaszországi vasutasok december 14-én vasárnap 0 órától este 9 óráig sztrájkolnak. A Mávinform korábbi tájékoztatása szerint a sztrájk ideje alatt az olasz vasút belföldi vonatközlekedésében járatok törlésére, rövidülésekre, késésekre kell számítani. A Budapest Airport honlapján elérhető információk szerint az induló járatok közül törölték a Ryanair 12 óra 15 perckor induló milánói és az Alitalia 18 óra 15 perces római járatát. Az érkező gépek közül törölték a Ryanair 15 óra 50 perces milánói és az Alitalia 16 óra 55 perces római járatát. Azt javasolják az Olaszországba készülő utasoknak, hogy nézzék sokat a reptér honlapját.