Nőtt az építőipar

2014.12.15. 09:57

Októberben az építőipari termelés volumene 3,9 százalékkal meghaladta az előző havi szintet, így az éves index is visszatért a két számjegyű tartományba: 15,8 százalékos bővülést jelzett a KSH. A rendelési mutatók azonban finoman szólva sem arról árulkodnak, hogy az elmúlt hónapok gyengélkedése után újra a tartós fellendülés időszaka következik, írja a Portfolio.

Az építőipar növekedése - a választási ciklust figyelembe véve nem meglepő módon - áprilisig volt töretlen, aztán jóval gyengébb eredményeket kezdett produkálni az ágazat. Az elmúlt hét hónap közül háromban havi alapon visszaesést regisztrált a KSH, ehhez képest tulajdonképpen az októberi 3,9%-os emelkedés jó adatnak mondható. Ám ahogy látszik, a termelési trend ezzel még nem indult emelkedésnek.

Ahogy az várható volt, az ősz közepi bővülésért az egyéb építmények kategória felfutása felel, eközben az épületek körében folytatódott a néhány hónapja megfigyelhető visszaeső tendencia. Ez arra utal, hogy a bővülést elsősorban (az önkormányzati választásokra is időzített) infrastrukturális fejlesztések magyarázzák. A statisztikai hivatal közlénye szerint az alágazat "növekedése a korábbi hónapokhoz hasonlóan az ország több területén folyó útépítési, vasút-felújítási munkákkal, valamint közműfejlesztésekkel függött össze".