Karácsony előtt pénzhez jutnak a takarékkárosultak

2014.12.15. 15:46 Módosítva: 2014.12.15. 15:47

Az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) és a Magyar Posta megfeszített munkájának eredményeként mindössze 5 munkanappal a végelszámolási eljárás megindítását követően, holnaptól megkezdődnek a tényleges pénzügyi kifizetések a Tisza Takarékszövetkezet betéteseinek.

A 2,5 millió forintnál nem nagyobb követelési értesítéseket keddtől kézbesíti a Posta az értesítéseket, 100 ezer forintig pedig a pénzt is kifizeti. Az ügyfelek éjjel-nappal hívható telefonszámon kérhetnek további információkat az OBA ügyfélszolgálatától.

Az OBA nyilvántartása szerinti 7147 kártalanításra jogosult betétesből 7007 betétesnek indítja el a kifizetéseket. Ebből a Posta 5618 betétesnek kézbesíti a kártalanítást, illetve az arról szóló értesítőt, mintegy 2,2 milliárd forint értékben.

Az 5 millió forint feletti 960 ügyfélnek a Posta a kifizetési elszámolásokat, valamint az OTP Bank kártalanításra javasolt fiókjainak elérhetőségéről szóló információkat kézbesíti (ebben a kategóriában összesen 4,6 milliárd forintos kártalanítási érték van).

A betétesek két százalékának (140 fő) pénze egyenlőre nem kerül kifizetésre, mert zárolt, külföldi állampolgár betétjéről van szó, illetve gyámhatósági, vagy egyéb igazolásra vár. Ezek tisztázását követően a kártalanítás késlekedés nélkül megtörténik.