Ágnes
-5 °C
2 °C

Lebukott a magyar dohánycég Romániában

2014.12.16. 17:29 Módosítva: 2014-12-17 07:49:48

Lebukott a Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszterrel jó kapcsolatokat ápoló Sánta-cég Romániában: a szomszédos ország adóhatósága visszaéléseket tárt fel az Taban Trafik SRL-nél – számolt be az ügyről hétfőn az egyik legnagyobb romániai lap, az Adevarul, írja a hvg.hu.

A napilap szerint a NAV romániai megfelelője, az ANAF augusztus 5-én akciózott a kft. raktáraiban, ahol átvizsgálták a készleteket. Az Adevarul szerint a cég ugyan mindent pontosan nyilvántartott, de amikor megbontották a csomagolást az egyes termékeknél, az adóellenőrök furcsa dolgokra bukkantak.

Papíron jelentősebb mennyiségű dohánylevelet tartottak nyilván a raktárban, de a csomagokban végül vágott dohányt találtak. A napilap szerint a probléma abból adódott, hogy Romániában a két termék adóvonzata jelentős mértékben eltér, a különbség akár tízszeres is lehet. A lap szerint az ANAF mintegy 936 ezer lej közteher-különbözetett állapított meg, amihez még hozzászámolták az áfát is.

Ez augusztusi árfolyamon közel 67 millió forintot jelent (+áfa). A napilap szerint az ANAF ugyanakkor megjegyezte, hogy a tavalyi évben 132 ezer csomagnyi dohánylevelet importált papíron a Taban Trafik a magyarországi és szlovákiai beszállítóitól.

Ez történt a Tabán szerint

"A Tabán Trafik Zrt. – úgyis, mint romániai Taban Trafic srl tulajdonosa – határozottan cáfolja a hvg.hu, illetve egyes romániai lapok értesülését, miszerint a leánycége „trükközött volna” a román dohánypiacon, illetve „lebukott” volna bármilyen ügyben.

A román adóhatóságok ugyan valóban vizsgálódtak a céggel szemben, de nincs egyetlen olyan határozat sem, amelyik szabálytalanságot állapított volna meg. Bár az adóellenőrök jegyzőkönyvben azt rögzítették, hogy szerintük szabálytalan az a szivar termék, amelyet Romániában a cég forgalmaz, ezt azonban később már a román állami hatósági labor jelentése is tételesen cáfolta. A labor megállapította, hogy a kifogásolt termék megfelel az EU vonatkozó irányelvének, és ezért nem is lehet másként, mint szivarként adóztatni.

A Tabán Trafik romániai leányvállalata pert is indított Romániában jogai érvényesítésére, melynek egy részét első fokon már meg is nyerte.

A Tabán Trafik hangsúlyozza: Romániában a cég 1997 óta van jelen, s eddig nem volt súlyos konfliktusa a hatóságokkal. A most kifogásolt termék is olyan, amelyet szerte Európában forgalmaz a cég, de más dohányipari gyártók is, és ezek maradéktalanul megfelelnek az EU előírásainak. Arról sajnos a Tabán Trafik nem tehet, hogy az EU egyértelmű előírásait a román hatóságok nem tudják, vagy – valamilyen általunk csak sejtett okokból – most nem akarják figyelembe venni.

A cégcsoport egyébként megdöbbentőnek tartja, hogy egy folyamatban lévő adóigazgatási ügy részletei a sajtóba kikerülhettek, s vizsgálatot kér ebben a kérdésben a román hatóságoktól. A cég nem tud nem összefüggést látni a közelmúlt hazai jogalkotási aktusai (a dohányellátó felállítására vonatkozó, valamint a dohányipari vállalkozásokat sújtó különadó törvények) és a cikk időzítése között, amely alapvetően a nemzetközi versenytársaknak, azon belül is a Philip Morrisnak állhat elsősorban érdekében.

A sajtóban kevéssé ismert ugyanis, hogy a hazai dohányipar egésze 2014. év elejétől egy központi dohányellátó létrehozásán gondolkozott, ez azonban meghiúsult. A tervek szerint az iparági központi ellátó – amelyhez a legtöbb cég csatlakozhatott volna – akár 2015 elejétől elkezdhette volna a működését. Ez azt is jelentette volna, hogy számos – most a kormány tervei ellen tüntető dolgozó – munkája már a dohányipari cégek (s nem a kormány) döntése miatt megszűnt volna. Az iparági terveknek a kormány döntései egyébként valóban keresztbe tettek, s bár ezek a Tabán Trafikot ugyanúgy sújtják, illetve ugyanúgy meglepetésként érték, mint a többi dohányipari céget, a versenytársak igyekeznek a sajtóban a helyzetet úgy be állítani, mintha mindez a Tabán Trafiknak lenne felróható. Ismerve a nemzetközi versenytársak eddigi hozzáállását és sajtóbeli befolyását ez a támadás sem érte a társaságot meglepetésként."