Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Lebukott a magyar dohánycég Romániában

2014.12.16. 17:29 Módosítva: 2014-12-17 07:49:48

Lebukott a Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszterrel jó kapcsolatokat ápoló Sánta-cég Romániában: a szomszédos ország adóhatósága visszaéléseket tárt fel az Taban Trafik SRL-nél – számolt be az ügyről hétfőn az egyik legnagyobb romániai lap, az Adevarul, írja a hvg.hu.

A napilap szerint a NAV romániai megfelelője, az ANAF augusztus 5-én akciózott a kft. raktáraiban, ahol átvizsgálták a készleteket. Az Adevarul szerint a cég ugyan mindent pontosan nyilvántartott, de amikor megbontották a csomagolást az egyes termékeknél, az adóellenőrök furcsa dolgokra bukkantak.

Papíron jelentősebb mennyiségű dohánylevelet tartottak nyilván a raktárban, de a csomagokban végül vágott dohányt találtak. A napilap szerint a probléma abból adódott, hogy Romániában a két termék adóvonzata jelentős mértékben eltér, a különbség akár tízszeres is lehet. A lap szerint az ANAF mintegy 936 ezer lej közteher-különbözetett állapított meg, amihez még hozzászámolták az áfát is.

Ez augusztusi árfolyamon közel 67 millió forintot jelent (+áfa). A napilap szerint az ANAF ugyanakkor megjegyezte, hogy a tavalyi évben 132 ezer csomagnyi dohánylevelet importált papíron a Taban Trafik a magyarországi és szlovákiai beszállítóitól.

Ez történt a Tabán szerint

"A Tabán Trafik Zrt. – úgyis, mint romániai Taban Trafic srl tulajdonosa – határozottan cáfolja a hvg.hu, illetve egyes romániai lapok értesülését, miszerint a leánycége „trükközött volna” a román dohánypiacon, illetve „lebukott” volna bármilyen ügyben.

A román adóhatóságok ugyan valóban vizsgálódtak a céggel szemben, de nincs egyetlen olyan határozat sem, amelyik szabálytalanságot állapított volna meg. Bár az adóellenőrök jegyzőkönyvben azt rögzítették, hogy szerintük szabálytalan az a szivar termék, amelyet Romániában a cég forgalmaz, ezt azonban később már a román állami hatósági labor jelentése is tételesen cáfolta. A labor megállapította, hogy a kifogásolt termék megfelel az EU vonatkozó irányelvének, és ezért nem is lehet másként, mint szivarként adóztatni.

A Tabán Trafik romániai leányvállalata pert is indított Romániában jogai érvényesítésére, melynek egy részét első fokon már meg is nyerte.

A Tabán Trafik hangsúlyozza: Romániában a cég 1997 óta van jelen, s eddig nem volt súlyos konfliktusa a hatóságokkal. A most kifogásolt termék is olyan, amelyet szerte Európában forgalmaz a cég, de más dohányipari gyártók is, és ezek maradéktalanul megfelelnek az EU előírásainak. Arról sajnos a Tabán Trafik nem tehet, hogy az EU egyértelmű előírásait a román hatóságok nem tudják, vagy – valamilyen általunk csak sejtett okokból – most nem akarják figyelembe venni.

A cégcsoport egyébként megdöbbentőnek tartja, hogy egy folyamatban lévő adóigazgatási ügy részletei a sajtóba kikerülhettek, s vizsgálatot kér ebben a kérdésben a román hatóságoktól. A cég nem tud nem összefüggést látni a közelmúlt hazai jogalkotási aktusai (a dohányellátó felállítására vonatkozó, valamint a dohányipari vállalkozásokat sújtó különadó törvények) és a cikk időzítése között, amely alapvetően a nemzetközi versenytársaknak, azon belül is a Philip Morrisnak állhat elsősorban érdekében.

A sajtóban kevéssé ismert ugyanis, hogy a hazai dohányipar egésze 2014. év elejétől egy központi dohányellátó létrehozásán gondolkozott, ez azonban meghiúsult. A tervek szerint az iparági központi ellátó – amelyhez a legtöbb cég csatlakozhatott volna – akár 2015 elejétől elkezdhette volna a működését. Ez azt is jelentette volna, hogy számos – most a kormány tervei ellen tüntető dolgozó – munkája már a dohányipari cégek (s nem a kormány) döntése miatt megszűnt volna. Az iparági terveknek a kormány döntései egyébként valóban keresztbe tettek, s bár ezek a Tabán Trafikot ugyanúgy sújtják, illetve ugyanúgy meglepetésként érték, mint a többi dohányipari céget, a versenytársak igyekeznek a sajtóban a helyzetet úgy be állítani, mintha mindez a Tabán Trafiknak lenne felróható. Ismerve a nemzetközi versenytársak eddigi hozzáállását és sajtóbeli befolyását ez a támadás sem érte a társaságot meglepetésként."