Összezuhant az OTP árfolyama is

2014.12.16. 14:11 Módosítva: 2014.12.16. 18:26

A keddi zárásra 7 százalékkal csökkent az OTP-részvények ára, 3 684 forinton zárt a papír, de napközben megjárta a 3600 forintot is. Varjú Péter, az Erste Befektetési Zrt. igazgatóhelyettese az MTI-nek elmondta: általános pánik alakult ki az értékpapír piacokon. Ezért a BÉT-en az OTP részvényeinek jelentősen csökkent az árfolyama. A befektetők azt vizionálják, hogy az 1998-as válság következhet be Oroszországban, amit a rubel dollárhoz viszonyított jelentős esése is előre jelez. Sokan közülük úgy gondolják: itt van az orosz válság 2.0 változata.

Bajban a Szberbank 

Oroszország legnagyobb lakossági bankja, a Szberbank keddtől új hitelkérelmeket nem fogad, csak a december 16-ig megítélteket folyósítja a magánszemélyeknek – közölte névtelen banki forrásra hivatkozva a Profil üzleti magazin. A bank nem kommentálta a hírt. A Szberbank honlapja viszont elérhetetlenné vált, a bank szerint karbantartási munkálatok miatt.

devizák

A tőzsdén minden vezető részvény ára esik a nemzetközi trendeknek megfelelően, különösen azok árfolyama csökken, amelyeknek érdekeltsége van az orosz piacon. A Budapesti Értéktőzsdén adják a nagyobb orosz kitettséggel rendelkező vállalatok papírjait, tehát az OTP mellett a Richtert is.

A forint is nagyot gyengült

Régiós fertőzés gyengíti a forintot az euróval szemben, de relatíve még erősnek tekinthető - mondja Móró Tamás, a Concorde vezető elemzője.

    15 perccel késleltetett adatok. Forrás: portfoliofinancial.hu

    Az orosz tőzsde éppen kevesebbet ér, mint az amerikai Apple piaci kapitalizációjának a fele.