Töröcskei saját cégeibe öntötte a pénz a bankból, aztán beszállt a kormány is

D  TT20130415045
2014.12.16. 07:53

Nemcsak Töröcskei István, hanem a kormány felelőssége is felvethető a Széchenyi Bank ügyében, ahol a betétesek 7,5 milliárd forintja már biztosan elúszott, írta a hvg.hu, miután megismerte a bankról készült vaskos MNB jelentés egyes részleteit.

A lap szerint nehéz megindokolni, miért költött el tavaly 3 milliárd forint közpénzt a kormány tulajdonszerzésre, és miért nem vette észre a banknál a súlyos szabálytalanságokat. Pedig át is világította a bankot, mielőtt bevásárolt.

Szabálytalanság pedig volt elég, a pénzügyi felügyelet több mint 100 oldalas dokumentumot töltött meg a Széchenyi Banknál talált hiányosságokkal és törvénysértésekkel.

A jegybank anyaga több esetről is beszámol, amikor a Széchenyi Bankban olyan cégeknek ítéltek meg hiteleket, amelyeknél maga Töröcskei István vezető volt, vagy üzleti érdeke fűződött hozzájuk, a bank részéről pedig ő, vagy a felesége részt vett a hitel jóváhagyásában.

  • A bank igazgatósága 2012 októberében például állítólag jóváhagyott egy a Pannergy Nyrt.-nek nyújtott hitelt. Töröcskei István a cég igazgatósági tagja és részvényese volt a döntés idején (2007 óta igazgatósági tag), a felesége, Töröcskei Zsuzsanna pedig a Széchenyi Bank igazgatósági tagjaként részt vett a Pannergy-hitelről szóló igazgatósági döntésben.
  • Kapott egy hitelt a Florénus Zrt. is 2011 márciusában, és az erről szóló igazgatósági döntésben Töröcskei István is részt vett, mint az igazgatóság elnöke. Pedig ebben az időben a Florénus Zrt. résztulajdonosa Töröcskei István, valamint a T & T Ingatlanforgalmazó és Vagyonkezelő Zrt. volt, aminek abban az időszakban Töröcskei mellett felesége is részvényese volt.
  • A jegybank vizsgálata szerint hasonló módon kapta meg a Széchenyi Bank hitelét a Platinium Zrt. is 2012 szeptemberében. A cég tulajdonosa Töröcskei István és cége, a T & T Zrt. volt abban az időben, felesége pedig a cég felügyelőbizottsági tagja. Ennek ellenére Töröcskei Zsuzsanna a Széchenyi Bank igazgatósági tagjaként részt vett a hitel igazgatósági jóváhagyásában az MNB szerint.

A banki adatok kezelésével is súlyos problémák voltak, és olyan is előfordult - áll a dokumentumban -, hogy a hitelek lejárati dátumát rosszul rögzítették. A banknál komoly problémák voltak a kockázatkezeléssel is - derül ki a jelentésből.

Nehezen magyarázható, hogy nem vette észre a kormány ezeket a szabálytalanságokat, vagy ha tudott a bank problémáiról, miért költött el 3 milliárd forintot arra, hogy tulajdont szerezzen benne. Főleg úgy, hogy a 2013 közepi befektetés előtt egy évvel átvilágította a bankot.