Orsolya
10 °C
21 °C

12 éves mélypontig gyengült a forint

2014.12.17. 16:32 Módosítva: 2014.12.17. 16:39

12 éves mélypontra gyengül a forint a dollárral szemben, miután 253,1 fölött is megfordult az árfolyam. A forint a feltörekvő piaci devizákkal együtt szenved, mivel általános eladói nyomás alatt állnak ezek a fizetőeszközök. Emiatt az euróval szembeni is már 315 közelében jár a forint, írja napi elemzésében a KBC Equitas.

  15 perccel késleltetett adatok. Forrás: portfoliofinancial.hu

  Nem ússzák meg ennyivel az oroszok

  A rubel árfolyama kicsit erősödött, az árfolyam ezzel együtt is nagyon ingadozik. Az oroszok közben rendkívüli tanácskozást tartanak, holnap pedig megszólal Putyin elnök is.

  Az orosz kormányfő Dimitrij Medvegyev közben a tanácskozás előtt elmondta, a rubel jelenlegi szintje kívül esik a gazdaság komfort-zónáján, és vissza kell nyernie az oroszoknak a deviza feletti kontrollt. Ezzel együtt újabb tőkekorlátozásokat feltehetően nem terveznek az oroszok.

  Közben a Reuters szerint az EU újabb szankciókat vezethet be, amit az Európai Tanács holnap kezdődő két napos találkozóján jelenthetnek be.

  Az orosz események hátterét összefoglaló cikkünket itt olvashatja

  A magyar tőzsde is szenved

  Nem tud talpra állni a BUX a tegnapi hatalmas zuhanás után, délután 0,9 százalékos mínuszban van az index, melynek esését egyelőre megfogta a 16 ezer pontos támasz.

  Ezzel ugyanakkor már nem számít alulteljesítőnek a magyar piac, mind a cseh, mind az osztrák börzéknél jobban teljesít, ahol 1,1-1,4 százalékosak a visszaesések. A lengyel papírok 0,5 százalékkal emelkednek ma átlagosan, felülteljesítve valamennyi európai indexet.

  Főleg a Richter szenved ma, miután az Oroszországgal kapcsolatos negatív hírek nyomás alatt tartják a papírt. A részvény 3401 forintig csúszott vissza, amivel másfél éves mélypontjára került. A forgalom sem számít alacsonynak, 920 millió forintot tett ki.

  A Magyar Telekom és a Mol sem tud ma erőre kapni, előbbi 5 forintos esésével már 326 forintra csúszott vissza, de napközben 325 forinton is járt. A Mol továbbra sem tud tartósan a 11000 forintos szint felett maradni, igaz, itt csak 0,4 százalékos a mínusz.

  Az OTP viszont visszakapaszkodott a délelőtti másfél százalékos csökkenésből,már kisebb emelkedést tud produkálni. Az árfolyam ezzel együtt továbbra sem tudja áttörni a 3700 forintot, és negatív jelzés lenne, ha a kereskedés végéig sem sikerülne visszatérnie oda. A forgalom nem alacsony, több mint 4,2 milliárd forintot tesz ki.