Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Sparnak hasonlítania kell a CBA-ra

2014.12.17. 13:48 Módosítva: 2014-12-17 15:39:50
Csak franchise-ból tud majd bővülni a Spar Magyarországon, azt pedig még nem tudják, hogy a vasárnapi zárva tartás hány munkahelyet szüntet meg – reményeik szerint egyet sem. Legfeljebb a különadó miatt feleannyi pénzt fognak kapni a salzburgi központból beruházásra, mint tervezték, ami 34 millió eurónyi és 600 munkahelynyi mínuszt jelent az országnak. A kis falvakban szerintük vissza kellene adni a dohányárusítást a helyi boltosoknak.

A más néven visszahozott kisker különadó és a vasárnapi zárva tartás miatt a Spar újragondolta a stratégiáját, hangzott el a cég mai tájékoztatóján. Úgy döntöttek, hogy a megváltozott feltételek mellett érdemes jobban hasonlítani a CBA-ra és társaira, és a franchise-rendszer felé mozdulnak el Magyarországon. Eddig egyébként is Magyarország volt a kivétel, ugyanis a Spar is jellemzően franchise formában bővült az elmúlt években a világon.

SPAR 3000px IMG 3025
Fotó: Bakró-Nagy Ferenc / Index

Eddig azonban volt pénzük saját boltokból bővíteni a magyar hálózatot, most ezt a kormány jórészt elveszi a más néven visszahozott kisker különadóval, ezért lépniük kellett. Heiszler Gabriella cégvezető elmondta, hogy tavaly 800 munkahelyet hoztak létre az 55 millió eurónyi beruházásaikkal, ám ez idén jóval kevesebb lesz a különadó miatt.

Pontosabban 59 millió eurót fektettek volna be, legalább 8 új boltot és 600 munkahelyet létrehozva, ebből végül 25 millió euró, illetve 3 bolt lesz, csak Budapesten, mert ezekre már leszerződtek. Emellett hosszabb távon is valószínűleg legalább megfelezi a magyarországi beruházásokat a salzburgi központ. A szintén a különadók miatti költségcsökkentés jegyében  reklámozni is  sokkal kevesebbet tudnak majd nálunk.

Nem új terep nekik a franchise

Az 1932-ben indult cég 37 országban van jelen 12 ezer üzlettel, és jelenleg a világ egyik legnagyobb franchise-hálózata.

Két éve kezdtek franchise-osítani az egész világon, az első évben két ilyen boltjuk lett nálunk , rá egy évre 11 lett, idén már 24, főleg az ország nyugati felében. De ezek azért a jelenlegi 420 boltjukhoz képest egyelőre csak kis hányadot tesznek ki.

„Jól menő üzleteket is hajlandóak vagyunk átadni, és büszkék vagyunk arra, hogy nálunk egy boltvezető vállalkozóvá válhat" – mondta Schmuck, az ügyvezető igazgató. Ha egy boltvezető átvesz egy üzletet, a tapasztalatuk alapján egyébként azonnal javul az eredmény, mert a vállalkozó jobban figyel mindenre, ha övé a kockázat. A franchise-ban gondolkozóknak legalább egy készletforgásnyi (26-28 napnyi) árukészletet kell tudniuk megfinanszírozni.

Heiszler kérdésre azt is elmondta még, hogy két hónappal ezelőtt bevezették volna a netes rendelést, ennek megvalósítása ma már kevésbé valószínű. A cég vezetése azt akarta még hangsúlyozni, hogy készek elfogadni új játékszabályokat, ha azok mindenkire vonatkoznak.

Akár a CBA-tól is elvehetnek boltokat

A franchise-os nyitásnál 30-40 új bolttal lennének elégedettek idén. Ehhez először a saját üzletvezetőiket kérdezték meg, hogy esetleg átvennék-e a boltokat vállalkozóként – majdnem 70-en jelezték, hogy igen. De saját, már meglévő boltjaikból csak limitált mennyiséget fognak átadni , idén talán 10-15 darabot, a többinél új partnerekre számítanak, akár más láncoktól elhódítva őket.

SPAR 3000px IMG 2966
Fotó: Bakró-Nagy Ferenc / Index

„Először az anyagiakon spórolunk, és csak utána az embereken” – mondta Erwin Schmuck arra, hogy hány embert kellhet elküldeniük a vasárnapi zárva tartás miatt.

„A dolgozóink 80 százaléka szívesen dolgozik vasárnap, mert jóval több pénzt kereshetnek olyankor. A napi vevőszámunk a legjobb napokon 600 ezer, egy jó vasárnapon 300 ezer, a vásárlók fele tehát vasárnap is bejön” – tette hozzá.

A vásárlóknak át kell alakítaniuk majd a vásárlói szokásaikat, de egyelőre bíznak abban, hogy a forgalom olyan módon fog megváltozni, hogy nem kell embereket kirúgniuk, mindenesetre ez majd csak később fog pontosan kiderülni.

A Spar tapasztalatai alapján főleg a városokban és főleg a fiatalabb vevők vásárolnának vasárnap, őket érinti vevőként igazán hátrányosan az új szabály.

Visszakérnék a cigiárusítást a kis falvakban

Heiszler Gabriella arról is beszélt még, hogy megpróbálják pozitívan felfogni a különadót, mert így visszatérhetnek az olcsóbb, de nagyobb rugalmasságot biztosító franchise-os terjeszkedéshez.

Schmuck ügyvezető szerint ugyanis nagyon sok tekintetben vegyes a magyar vásárlóerő, nagyon különböző árucikkekre van szükség a különböző helyen lévő boltokban – erre a rugalmasabb franchise-rendszer alkalmasabb. Ráadásul jellemzően magas a fluktuáció a bolti dolgozók közt, ezen is segíthet, a franchise. Emellett pedig még megjegyezte, hogy a dohányárusítási jogot visszakérnék a a kisebb, falusi boltokhoz. „Ez felel meg a vásárlói igényeknek a legjobban, és ez szükséges is ahhoz, hogy megéljenek az ottani boltosok.”