Hangfelvétellel próbálja lebuktatni a korrupt adórevizort

2014.12.17. 07:21

Hangfelvétel árulkodik egy adóhivatali dolgozó korruptságáról – ezt állítja legalábbis egy neve elhallgatását kérő vállalkozó, aki feljelentette a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársát, írja a Blikk.

A hölgy nemcsak azt vállalta, hogy több százezer forintos fizetség fejében kiadja a NAV-nál a kiválasztott cégek ellen folyó vizsgálatok állását és eredményét, de még nullás igazolást is tudott mutatni olyan társaságokról, amelyek egyébként komoly adóhátralékot halmoztak fel.

Egyszer azt is elárulta, hogy a munkahelyén boldogok voltak egy bombariadó miatt, mert amíg a kollégáik elhagyták az épületet, ők zavar­talanul hozzáférhettek bizonyos információkhoz – mondta el a vállalkozó, hozzátéve: a ­beszélgetéseikről hangfelvételt készített, és az utolsó rögzítésekor, amikor a nő elárulta, hogy főnöke is részt vesz a gyanús üzelmekben, ő úgy búcsúzott a közszolgától, hogy beszélgeté­seiket felvette, és máris indul feljelentést tenni.

A vál­lalkozó szerint erre a nő elszaladt, majd a munkahelyén ­beteget jelentett. A vállalkozót azóta egy ismeretlen számról naponta hívogatják. Halálos fenyegetéseket kap, azt mondják neki, ha nem hagyja békén a NAV-osokat, neki és a családjának is vége.

A férfi valóban feljelentést tett, bár ez nem ment egykönnyen. A Nemzeti Védelmi ­Szolgálattól illetékesség híján elküldték, ezért a férfi besétált az egyik ügyészségre, de ott sem marasztalták. Azt javasolták neki, hogy az ügy hordereje és súlya miatt az a legjobb, ha a lakóhelye szerinti illetékes kerületi rendőrkapi­tányságra megy feljelentést tenni. A vállalkozó végül megtehette ­feljelentését, majd a Blikkel is felvette a kapcsolatot, és átadta a bizonyítékokat.

Az ügyben a Budapesti Rendőr-főkapitányság XIV. kerületi rendőrkapitánysága hivatali vesztegetés elfogadása kísérletének gyanúja miatt indított eljárást ismeretlen tettes ellen –

válaszolta a lap kérdésére a Budapesti Rendőr-főkapitányság.

A NAV egyik szervezeti egységéhez érkezett egy közérdekű bejelentés, amelyet a biztonsági főosztály jelenleg is vizsgál. Ugyanakkor van olyan NAV-os munkatárs, aki zsarolás és rágalmazás miatt feljelentést tett a rendőrségen, és erről tájékoztatta munkahelyi vezetőit is

– közölte a Blikk megkeresésére az adóhivatal sajtóosztálya.