Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Kiégett a tésztagyár, hatalmas a kár

2014.12.17. 12:36

2014. december 16-án 22.30-kor tűz ütött ki az Asiafood Kft. verpeléti üzemének egyik csarnokában. Az üzemben a délutános műszak, összesen 22 ember dolgozott, akik értesítették a tűzoltókat, majd megpróbálták poroltókkal eloltani a tüzet, ám ez nem járt sikerrel, így a hatalmas füst miatt elhagyták az épületet - írja a heol.hu.

Mint írták:a magas hő következtében az üzemcsarnok ablakai kirobbantak és a tűz átterjedt az üzem többi részére is.

A helyszínre kiérkező egri, gyöngyösi, hevesi, füzesabonyi, pétervásárai és mezőkövesdi tűzoltó egységek, a verpeléti önkéntesek, valamint a Heves megyei Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálat szakemberei nagy erőkkel kezdték meg az oltást. Magasból mentő segítségével, emelőkosárból is vízsugárral locsolták az épület tetejét, miközben folyamatosan hűtötték az üzem gázolaj tartályait is.

A egész éjszakai megfeszített munka ellenére a tüzet csak a reggeli órákra sikerült megfékezni, addigra azonban az üzem gyakorlatilag teljesen kiégett. Személyi sérülés nem történt.

tuz

Több milliárdos lehe a kár

Pál István, az Asiafood üzemének igazgatója elmondta: a tűz következtében a gyár gépei, berendezései, az ott tárolt alapanyagok és a késztermékek is megsemmisültek. Az első becslések szerint az anyagi kár elérheti a több milliárd forintot is, de pontos adatok csak a részletes kárfelmérések után állnak majd rendelkezésre.

Hozzátette: a tragédia hatalmas veszteség az anyacégnek. Az üzem teljes kapacitással működött, folyamatosan növelték a piaci részesedésüket és további fejlesztéseket terveztek a következő években. Jelenleg 220 ember dolgozott az üzemben, de már a következő létszámbővítések előkészítésén dolgoztak.

Hamarosan egy válságstáb alakul a tulajdonosok és a szakhatóságok szakembereiből, amely feladata lesz határozni az Asiafood verpeléti üzemének további sorsáról.

- Nehéz most bármit is mondani a döbbenet és a történtek miatti sokk mindennél erősebb. Hatalmas a kár, de a legfontosabb, hogy személyi sérülés nem történt. Üzemünk gyakorlatilag új volt, építésekor kiemelten fontos volt a biztonságos működés megteremtése. A legszigorúbb előírásoknak is megfeleltünk, ezt a szakhatóságok is úgy ítélték meg, és minden szükséges engedély birtokában indítottuk el a munkát. Elsődleges, hogy kiderítsük a tragédia pontos okait. Ezután következik majd a károk pontos felmérése, hogy mihamarabb dönthessünk a továbbiakról, különös tekintettel az itt dolgozókra. Természetesen azt szeretnénk, ha minél hamarabb újjáépülne az üzem, hiszen sikeresen és nyereségesen működtünk, az idei üzleti évben elértük volna a 3 milliárd forintos árbevételt – tette hozzá Pál István.

Francia exportra ment 

Kétmilliárd forintos beruházással 2012 áprilisában indította el verpeléti telephelyének tevékenységét az anyacég. Az ipari csarnok 5314 m² alapterületű, de az üzemhez tartozó további 14 700 m² terület további lehetőséget nyújtott a bővítésére, illetve egy újabb beruházás megvalósítására, amelyet már tervbe is vettek.

A verpeléti üzem több mint 20 különféle terméket állított elő, tradicionális ázsiai ízvilággal. A fő profil a gyorsfagyasztott töltött tésztaféleségek gyártása, termékeik hazai viszonylatban szinte egyedülállóak, mind technológiai, mind a gyártásban felhasznált alapanyagok szempontjából.

Éves termelési kapacitásuk több mint 3000 tonna, a teljes volument Franciaországi exportra értékesítették.

Az anyavállalat a francia Paris Store, amelyet 30 éve alapítottak, és Európában vezető szerepet tölt be az ázsiai élelmiszerek forgalmazásában. A cég sok éves tapasztalatára alapozva döntött a félkész fagyasztott áruk gyártásának fejlesztése mellett.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?