Gyöngyi
9 °C
25 °C
Index - In English In English Eng

Az oroszok nullán vannak a szankcióktól

2014.12.18. 10:25

Az ukrajnai eseményekben játszott szerepe miatt az Oroszország ellen bevezetett nyugati szankciók valószínűleg nagyon hosszú ideig, akár évtizedekig is megmaradhatnak – nyilatkozta Alekszej Uljukajev gazdaságfejlesztési miniszter a Vedomosztyi című orosz lapnak, írja az MTI.

Ha nem lennének szankciók, ha nem esett volna az olaj ára és "nem tettek volna meg pár ostoba lépést", akkor az orosz gazdaság évi 2,5-3 százalékos növekedést érhetne el - magyarázta a gazdaságfejlesztési miniszter, elismerve, hogy a reformok hiánya is szerepet játszott a mostani rossz helyzet kialakulásában. Arról is beszélt, hogy elképzelhetőnek tartja, hogy 2015-ben még durvább szankciók jöjjenek.

Alekszej Uljukajev szerint annyira nehéz megjósolni a jövőt, hogy nem is lehet igazán semmire felkészülni. A miniszter felvetette, hogy írhatnának még egy vészforgatókönyvet 60 dolláros hordónkénti olajárral számolva, de utána ironikusan megjegyezte, hogy ennyi erővel 40, 20, és 10 dolláros árszint melletti forgatókönyvek is kellenének.

Az orosz gazdasági növekedés komolyan függ a nemzetközi olajáraktól, a nemrég kialakult válságos helyzetről szóló cikkünket itt olvashatja el.