Negatív kamat jön Svájcban, esik a frank

2014.12.18. 08:27

Negatív kamatot vezet be a svájci jegybank, egyúttal megerősíti elkötelezettségét arra, hogy tartani fogja az 1,20-as euró/frank átváltási arányt  - ezt jelentette be ma reggel a svájci jegybank, írja a Portfolio. A hírre a frank azonnal esni kezdett.

A frank euóban mért árfolyam hetek óta lényegében nem változott, mert a jegybank a frankra nehezedő nagy felértékelődési nyomást feltehetően folyamatosan frankgyengítő beavatkozással igyekezett gyengíteni.

Azért sem engedhette erősödni a frankot a jegybank, mert az növelte volna azt a deflatórikus nyomást, amely az eurózóna felől egyébként is beszűdödik és a tovább erősödő frank az importárakon keresztül csak súlyosbította volna.

Nem volt más választása tehát egyelőre a jegybanknak, mint folyamatos frankgyengítő intervencióval védeni az 1,20-as küszöböt, azaz frankot kellett eladniuk eurért.

Mivel azonban ez jelentősen növeli a devizatartalékait, így a mérlegét is, ez hosszabb távon, kockázatokat is jelent majd a jegybanknak (hogyan tudja leépíteni a hatalmasra duzzadó mérlegét, milyen költségek mellett), így a nagy felértékelődési nyomást célszerűnek láthatta negatív kamatlábbal megállítani, feltartóztatni.

    15 perccel késleltetett adatok. Forrás: portfoliofinancial.hu

    A frank az euróval szemben 1,2010-ről 1,2080 körülig esett percek alatt, ami hatalmas mozgásnak számí az elmúlt hetekhez képest. A forint tegnap este már 2,5 éves mélypontra bukott a frankkal szemben, az euróval szemben pedig 3 éves mélypontra, 315 forint  körül is járt az euróárfolyam a hullámzóbb nemzetközi hangulatban.