Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Negatív kamat jön Svájcban, esik a frank

2014.12.18. 08:27

Negatív kamatot vezet be a svájci jegybank, egyúttal megerősíti elkötelezettségét arra, hogy tartani fogja az 1,20-as euró/frank átváltási arányt  - ezt jelentette be ma reggel a svájci jegybank, írja a Portfolio. A hírre a frank azonnal esni kezdett.

A frank euóban mért árfolyam hetek óta lényegében nem változott, mert a jegybank a frankra nehezedő nagy felértékelődési nyomást feltehetően folyamatosan frankgyengítő beavatkozással igyekezett gyengíteni.

Azért sem engedhette erősödni a frankot a jegybank, mert az növelte volna azt a deflatórikus nyomást, amely az eurózóna felől egyébként is beszűdödik és a tovább erősödő frank az importárakon keresztül csak súlyosbította volna.

Nem volt más választása tehát egyelőre a jegybanknak, mint folyamatos frankgyengítő intervencióval védeni az 1,20-as küszöböt, azaz frankot kellett eladniuk eurért.

Mivel azonban ez jelentősen növeli a devizatartalékait, így a mérlegét is, ez hosszabb távon, kockázatokat is jelent majd a jegybanknak (hogyan tudja leépíteni a hatalmasra duzzadó mérlegét, milyen költségek mellett), így a nagy felértékelődési nyomást célszerűnek láthatta negatív kamatlábbal megállítani, feltartóztatni.

    15 perccel késleltetett adatok. Forrás: portfoliofinancial.hu

    A frank az euróval szemben 1,2010-ről 1,2080 körülig esett percek alatt, ami hatalmas mozgásnak számí az elmúlt hetekhez képest. A forint tegnap este már 2,5 éves mélypontra bukott a frankkal szemben, az euróval szemben pedig 3 éves mélypontra, 315 forint  körül is járt az euróárfolyam a hullámzóbb nemzetközi hangulatban.