Holnaptól lehet tesztelni az ekaer-rendszert

2014.12.19. 14:58

Az Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleményben erősítette meg amiről már korábban is írtunk, tehát, hogy az ügyfélkapuval rendelkező vállalkozások szombattól bejelentkezhetnek az online árukövetési rendszerbe (ekáer).

Az online árukövetési rendszer januárban indul be, de csak februártól bírságolja a NAV azokat, akik nem tartják be a szabályokat.

És hogy mi ez egész? A rendszer célja, hogy az országban ne indulhasson útnak olyan áruszállítmány, amelyről nincs tudomása az adóhivatalnak. A teherautók így elvileg csak akkor indulhatnak el, ha előtte bejegyeztették magukat az adóhivatalnál. Ehhez az adott szállítmányra kapnak egy speciális ekaer-számot.

Ha a fuvarozót úgy kapják el a hatóságok az úton, hogy ez nincs rendben, akkor készülhetnek majd valamilyen büntetésre. Ha 100 ezer forintnál nagyobb az adóhiány, akkor még büntetőeljárás is lehet belőle. Ha nem jelentkezett be és úgy kérne vissza valaki áfát, akkor elvileg nem fogja tudni visszaigényelni azt.

Mégsem valószínű, hogy ettől vége lesz az áfacsalásoknak. Az ekaer legfeljebb csak megnehezíti majd a csalók dolgát. Az Index által megkérdezett szakértő szerint érdemben csak az áfacsökkentés csökkenhetné az áfacsalást. Arról, hogy mire lehet elég a dolog, itt írtunk bővebben.