Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Hozzányúlhat a kormány a zárolt 39 milliárdhoz

2014.12.19. 21:44

A kormány a 2014. évi hiánycél tartásához július közepén a tárcáknál több mint 39 milliárd forintot zárolt, ezt a pénteki Magyar Közlönyben megjelent határozatában feloldotta.

A zárolás az Emberi Erőforrások Minisztériumát 9,6 milliárd, a Nemzetgazdasági Minisztériumot pedig 8,3 milliárd forinttal érintette, ezek voltak a legnagyobb tételek.

A mostani kormányhatározat előírja: a most feloldott, zárolt előirányzatok terhére új kötelezettséget vállalni nem lehet, a tételek kizárólag a már meglévő tartozásállomány csökkentésére, valamint egyéb, már fennálló fizetési kötelezettségek teljesítésére használhatók fel, írja az MTI.

A zárolásról még júliusban döntöttek. Az Orbán Viktor miniszterelnök által jegyzett "2014. évi hiánycél tartásához szükséges intézkedésekről" című kormányhatározat 11 pontban foglalta össze a feladatokat, azok felelőseit és a határidőket. 

A Portfolio gyűjtötte ezeket egybe:

 1. A kormány elrendeli bizonyos fejezetek meghatározott összegű zárolását, ahol zárolás nem rendelhető el ott ténylegesen csökkenteni kell a kiadásokat. Az érintett szervezetek vezetőinek augusztus elsejéig be kell jelenteniük, hogy a gyakorlatban hol húzzák összébb a nadrágszíjat, ezt megelőzően július 23-ig kell bejelenteniük Varga Mihálynak előzetesen jóváhagyásra. Nem jelenthető be zárolás az európai uniós forrást tartalmazó előirányzatokra, valamint a mentesített előirányzatokra (lásd lejjebb - a szerk.).
 2. Sor kerülhet a zárolási kötelezettség fejezetek közötti nullszaldós átrendezésére.
 3. A rendkívüli kormányzati intézkedések tartalékából (általános tartalék) 20 milliárd forintot zárol a kormány.
 4. A Nemzeti Földalappal kapcsolatos kiadások esetében 500 millió forint zárolást rendelt el a kormány.
 5. Az állami vagyonnal kapcsolatos kiadások esetében szintén 500 millió forintos zárolást rendelt el.
 6. A Nemzeti Foglalkoztatási Alap (közmunkaprogram kiadási előirányzata nélküli) egyenlegében 8 milliárd forintos javulást kell elérni.
 7. A Nemzeti Kulturális Alap egyenlegének esetében 800 millió forintos javulás a cél.
 8. A Kutatási és Technológiai Innovációs Alap egyenlegének 6 milliárd forinttal kell javulnia az ehhez szükséges intézkedések nyomán.
 9. A Központi Nukleáris Pénzügyi Alap egyenlegében 100 millió forintos egyenlegjavítást kell végrehajtani.
 10. A Bethlen Gábor Alap egyenlege esetében 200 millió forintos intézkedést írt elő.
 11. Felszólítja a kormány a fejezetek vezetőit, hogy a Beruházási Alapba tartozó kiadási előirányzatok tervezett felhasználását haladéktalanul egyeztessék a nemzetgazdasági miniszterrel, és gondoskodjanak arról, hogy e kiadási előirányzatok terhére kifizetés teljesítésére csak olyan ütemezés szerint kerüljön sor, amelyhez a nemzetgazdasági miniszter előzetesen írásban egyetértését adta.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?