Nagyon pedálozunk Paks-ügyben

DEGER10070823086
2014.12.19. 12:41 Módosítva: 2014.12.19. 12:42

A kormány európai szinten elismert szakértők bevonásával, az Országos Atomenergia Hivatalon belül nemzetközi tanácsadó testületet fog létrehozni, amely a paksi atomerőmű bővítése során segíti majd a fejlesztést, valamint – más európai példákhoz hasonlóan – garanciát jelent a nemzetközi szakmai közvélemény tájékoztatására – mondta Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken az MTI-nek.

A miniszter kifejtette, hogy a nemzetközi sztenderdek figyelembevételével, a magyar adó- és áramdíjfizetők érdekeit szem előtt tartva, a gazdasági rezsicsökkentés előkészítése érdekében, a már működő paksi atomerőmű fejlesztésére, a Magyarország szempontjából stratégiai jelentőségű energiaforrás biztonságának megőrzésére, hatékonyságának növelésére – más nagyvállalatokhoz hasonlóan – szintén világszerte elismert szaktekintélyeket kívánnak bevonni.

„Ezáltal a hazai eredmények és nemzetközi tapasztalatok alapján átláthatóbb és még eredményesebb működést tudunk elérni” – hangsúlyozta.

„Ez nyilvánvalóan sértheti a korábbi kormányok alatt kialakult érdekeket. Beszédes, hogy már a kiválasztási folyamat kezdetén megpróbálnak nyomást gyakorolni a kormányra és ellehetetleníteni ezt a kezdeményezést” – jelentette ki Lázár János.