Jenő
-2 °C
6 °C

Újabb szankciók Oroszország ellen

2014.12.19. 21:49

Kanada pénteken újabb szankciókat vezetett be Oroszországgal szemben az ukrán válság kapcsán. Az újabb gazdasági büntetőintézkedések kibővítik az olaj- és gáziparban használt egyes technológiák exportjának tilalmát, írta az MTI.

Stephen Harper kormányfő közleménye szerint emellett húsz orosz, illetve oroszbarát ukrán szeparatista ellen léptettek életbe beutazási tilalmat és vagyonzárolást. John Baird külügyminiszter az új szankciókkal kapcsolatosan egy sajtótájékoztatón azt mondta: "tétlenséggel semmire sem megyünk".

Valójában Kanada eddig sem volt "tétlen", hiszen a szankciók tekintetében követte az Egyesült Államokat és az Európai Uniót, több szakaszban vezetett be büntető intézkedéseket Oroszország ellen a Krím félsziget annektálása és a kelet-ukrajnai válságban játszott szerepe miatt.

Május elején és július közepén vezetett be először korlátozásokat száznál több ember, illetve orosz vállalat ellen, majd még a nyáron további tíz oroszországi vállalat, illetve a donyecki és luhanszki szakadár "népköztársaság" nyolc vezetője került fel a kanadai szankciós listára.

Ezzel párhuzamosan Ottawa az ukrán kormánynak is segítséget nyújt. Rob Nicholson védelmi miniszter november 27-én Ottawában bejelentette: országa tizenegymillió dollár értékben újabb hadfelszerelés-szállítmányt küld az ukrán hadseregnek, hogy szembeszálljon "a putyini rezsim folytatódó agressziójával". Ezek emberi élet kioltására nem alkalmas katonai felszerelések és eszközök.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?