Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Jó sok műtárgyat vettek decemberben

2014.12.22. 08:42

Árverési dömpinggel zárult az idei esztendő, az élénk vásárlók alaposan kiköltekeztek, több mint 2 milliárd forintot hagytak a kereskedőknél a mutargy.com alapján, írja a Portfolio.

1-20141221 2.png

A legnagyobb forgalmat a várakozásoknak megfelelően a festménypiacon működő aukciósházak bonyolították. Márffy Ödön Saloméja lett a legdrágább kép 72 millió forinttal, de bőven vittek drágább Szinyei-Merse Pál vagy Vaszary János képeket is.

De karácsony előtt ezüstékszereket, vagy bútorokat is bőven vásároltak auókciósházakban az erre fogékonyak.

Néhány gyengébb év után fellendülőben van a könyvpiac is, a hazai könyvárverések történetében a forgalom először haladta meg - 6 millióval - a 100 millió forintos küszöböt. Nemcsak az összforgalom döntött rekordot, hanem új könyv lett a legdrágább is, most már Bolyai Farkas nem-euklideszi geometriai rendszerének első kiadása számít ennek nálunk. Ez fia, Bolyai János nevezetes munkáját, az Appendixet is tartalmazza és 5 millió forintról indulva 26 millióért talált gazdára. Itt is jótékony hatással voltak a forgalomra a Radnótiné-hagyatékból származó könyvtételek, melyek közül az 1932-es Szegedi Kis Kalendárium dedikált példánya 7 millióig jutott. Ennél is jóval többért, 14 millióért kelt el Nagysándor József honvéd tábornok, aradi vértanú búcsúlevele; az időközben védetté nyilvánított becses dokumentumért folytatott licitcsata végén az állam élt elővásárlási jogával.