Jó sok műtárgyat vettek decemberben

2014.12.22. 08:42

Árverési dömpinggel zárult az idei esztendő, az élénk vásárlók alaposan kiköltekeztek, több mint 2 milliárd forintot hagytak a kereskedőknél a mutargy.com alapján, írja a Portfolio.

1-20141221 2.png

A legnagyobb forgalmat a várakozásoknak megfelelően a festménypiacon működő aukciósházak bonyolították. Márffy Ödön Saloméja lett a legdrágább kép 72 millió forinttal, de bőven vittek drágább Szinyei-Merse Pál vagy Vaszary János képeket is.

De karácsony előtt ezüstékszereket, vagy bútorokat is bőven vásároltak auókciósházakban az erre fogékonyak.

Néhány gyengébb év után fellendülőben van a könyvpiac is, a hazai könyvárverések történetében a forgalom először haladta meg - 6 millióval - a 100 millió forintos küszöböt. Nemcsak az összforgalom döntött rekordot, hanem új könyv lett a legdrágább is, most már Bolyai Farkas nem-euklideszi geometriai rendszerének első kiadása számít ennek nálunk. Ez fia, Bolyai János nevezetes munkáját, az Appendixet is tartalmazza és 5 millió forintról indulva 26 millióért talált gazdára. Itt is jótékony hatással voltak a forgalomra a Radnótiné-hagyatékból származó könyvtételek, melyek közül az 1932-es Szegedi Kis Kalendárium dedikált példánya 7 millióig jutott. Ennél is jóval többért, 14 millióért kelt el Nagysándor József honvéd tábornok, aradi vértanú búcsúlevele; az időközben védetté nyilvánított becses dokumentumért folytatott licitcsata végén az állam élt elővásárlási jogával.